30. mai 2006

Klart du kan!

Klart du kan handla på söndagar. Not. Inte i Norge. Den norska Åpningstidsloven tillåter inte butiker att ha öppet på söndagar. Den borgerliga Bondevik-regeringen, som förlorade valet till de röd-gröna hösten 2005, gjorde ändå några tappra försök med avregleringar. Det blev häromåret tillåtet att ha kvällsöppet på vardagar. Men de stängda söndagarna gjorde man inget åt. Delvis beroende på statsministerpartiets nära relationer till det kyrkliga, men framför allt beroende på hårt motstånd från fackföreningarna.

Nu har byggvarukedjan Maxbo utmanat Åpningstidsloven genom att hålla söndagsöppet på en av sina butiker i Oslo. Lagen gör undantag för butiker som säljer trägårdsredskap och trädgårdsväxter (trädgårdsarbete är tydligen tillåtet på söndagar) och Maxbo bl.a. säljer just sådant, så menar man kunna hålla öppet också på vilodagen. Maxbo menar också att de ska kunna ha öppet på söndagar eftersom trädgårdskedjan Plantasjen numera har utvidgat sitt sortiment till verktyg och byggredskap.

LO-förbundet Handel og Kontor har nu polisanmält Maxbo för brott mot Åpningstidsloven (eller "Lov om helligdager og helligdagsfred" om man ska vara helt korrekt). De menar bl.a. att Maxbos initiativ "undergraver butikkansattes lønns- og arbeidsvilkor". Handel og Kontor tror sig tydligen veta att all butikspersonal i Norge - studenter och arbetslösa som drömmer om ett butiksjobb inkluderat - är emot möjligheten till ökade löneintäkter.

Och framför allt tror de sig veta att invånarna i Norge ska ha bättre saker för sig på söndagar än att gå i butiker. Förutom trädgårdsbutiker, då.

2 kommentarer:

Alf Ivar Tronsmo sa...

...men ikke helt presist. Dagligvarebutikker inntil en viss størrelse (aka Brustad-bua) kan være åpen også søndager.

Svorsken sa...

Alf Ivar - försök få plats med badrumsinredning, golvlister, utegrillar, motorsågar, målarfärg och utemöbler på 100 kvadratmeter. Och förresten - varför just 100 kvadratmeter? Är det en "värre synd" att handla i en större butik?