8. mars 2007

Toll er tull

Så här på den internationella kvinnodagen kan jag inte låta bli att skänka en tanke åt jämställdhet mellan könen. Några som tänker på mycket, men uppenbarligen inte på jämställdhet, är det norska Tolldirektoratet. I myndighetens bibel – Tolltariffen – skrivs det sida upp och sida ned om vilket varuslag olika typer av produkter ska tillhöra. Och givetvis en hel del om vilken införselavgift som ska betalas när de beskrivna produkterna förs in i Norge. Det är ju det som är själva syftet med Tolltariffen.

Kapitlet om kläder är särskilt intressant just idag, för där görs det väsentlig skillnad mellan dam- och herrkläder. Och för att hjälpa oss att veta vad som är vad, skriver myndigheten på underbar myndighetsnorska:

"Klær som hører under dette kapittel med frontlukking venstre over høyre skal klassifiseres som klær for herrer eller gutter, og klær med frontlukking høyre over venstre skal klassifiseres som klær for damer eller piker."
Det visar sig nämligen att herrkläder har högre tullsatser än damkläder. Som exempel - om du beställer damtrosor från utlandet tillkommer 6,9% i tullavgift, medan det för herrkalsonger ska betalas hela 10,7%. Sidenscarfs beläggs med 5,9% i avgift, medan slipsar kostar mer att importera – 6,6%. Föga jämställt.

Men mest funderar jag på de personer som har det till heltidssyssla att beskriva, kategorisera och tullbelägga varor i tabeller utan slut. Kan de någonsin känna äkta glädje när de går till jobbet?

Liten ordlista:
 toll (no) = tull (sv)
 tull (no) = galenskaper (sv)

2 kommentarer:

nsg sa...

> tull (no) = galenskaper (sv)

Så "norska tullen" blir nästan "norska galenskaper" på norska, kul :)

Stranger sa...

Jeg syns det er helt rimelig med skatteforskjellen på herre- og dametruser om man tar hensyn til hvor ofte de to kjønn faktisk *skifter* truse. Det er bare rimelig at en herretruse koster mer ettersom den varer lenger.

Elementary, Svorsken!