9. mars 2007

1000 miljarder: Koffor ha’kje vi bru?

Varför har inte vi bro? Frågan ställs i filmen "Draumen om ei bru" som är producerad av Aksjon Dalsfjordsbrua. De har kämpat i åratal för att få en bro till sin otillgängliga bygd längs Dalsfjorden i Sogn og Fjordane.

Idag är dalsfjordingarna nämligen hänvisade till en bilfärja som dagligen transporterar bygdens resenärer. 45 bilar varje dag. 45 bilar som flyttar sig mellan lilla färjeläget Eikenes på norra stranden och Dale med cirka 1,000 invånare på södra stranden.

Som tur för dalsfjordingarna kommer den norska kommunikationsministern Liv Signe Navarsete från regionen. Hon har sett till att Dalsfjordsbron har fått prioritet i Nasjonal transportplan 2006-2015 och ska börja byggas redan 2009.

Vad bron kostar? Tja, en miljard kronor. 1,000,000,000 kronor. För 45 bilar om dagen.

-Priset har inte med saken att göra, säger Rolf Kleiven som leder Aksjon Dalsfjordsbrua till lokaltidningen Firda.

På 70-talet handlade diskussionerna om att bygden behövde fast kommunikation norrut till centralorten Førde. Då gjorde ordföranden i kommunen och den lokale bankchefen gemensam sak och bildade ett "folkaktiebolag". Kommuninvånarna fick frivilligt köpa akter i bolaget och därigenom investera pengar till vägbygget mellan Askvoll och Førde. Pengar blev det och väg blev det. Vägen går fortfarande idag under namnet Folkelånsvegen.

Men det var före norska statens oljeinkomster gjorde att priset inte har med saken att göra.

1000 miljarder
Stat och kommuner i Norge får varje år in över 1000 miljarder kronor via skatter (80%), olja (10%) och räntor från kassakistan (10%). 1,000,000,000 kronor. Det blir 230,000 per norrman och år. Tänk vad man kan göra med så mycket pengar!

Det mesta av pengarna går såklart till att ta hand om sjuka och gamla, till skolor och utbildning, och till polis, försvar och brandkår. En hel del går till hjälp till fattiga i andra delar av världen. Och till norska bönder. Men det finns fortfarande pengar över. Och det finns ingen hejd på fantasin när det handlar om att använda andras pengar.

Ingen kommentarer: