22. februar 2007

Porr-Kristin och Mördar-Thorvald

Finansminister Kristin Halvorsen är Norges Porr-drottning.

Statsminister Jens Stoltenbergs far Thorvald Stoltenberg är lierad med turkiska lönnmördare.


Nej, det där låter ju för tokigt. Men i Sverige pågår just nu ett märkligt medialt drev.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt uppmanar till krig eftersom han tjänar vapenindustrin. Han har miljoner i porr-aktier och han har affärssamarbeten med turkiska militärer som bryter mot mänskliga rättigheter.

Åtminstone enligt tidningen Expressen.

På ledarplats idag undrar Expressens Isobel Hadley-Kamptz: "Vill vi i Sverige verkligen ha en utrikesminister som gång på gång visar sig ha de underligaste sängkamrater?"

Visst låter det märkligt? Ska vi försöka bena ut det hela?

Porr och vapen
Legg Mason är ett av världens största investmentföretag. Det är aktiva över hela världen och i de flesta branscher. Carl Bildt satt tidigare i företagets styrelse, men avgick när han blev utrikesminister. Som lön för sitt arbete för Legg Mason fick Carl Bildt optioner i företaget.

Legg Mason är också anlitade av den norska staten. De placerar nämligen mångmiljonbelopp ur den norska oljefonden i utlandet – på uppdrag av norska riksbanken och finansdepartementet.

Så långt inga konstigheter?

Men bland alla företag som Legg Mason har investerat pengar i, finns det också företag som tydligen delvis tjänar pengar på porr. Gör det Carl Bildt eller norska finansministern Kristin Halvorsen till porrmoguler? Knappast.

Legg Mason har också en stor ägarpost i vapenproducenten Lockhead Martin. De har tjänat massvis på Irak-kriget eftersom de levererar vapen till den amerikanska krigsmakten. Och Carl Bildt har aldrig gjort någon hemlighet av att han tycker att det var riktigt att se till att diktatorn Saddam Hussein blev av med makten.

Är det någon som på allvar tror att Carl Bildts motiv för att propagerat för avskaffandet av diktaturen i Irak skulle vara att hans optioner i Legg Mason skulle öka i värde? Knappast.

Turkiska lönnmördare
Investeringsföretaget East Capital placerar pengar på Balkan och i Turkiet. Eftersom regionen utvecklas snabbt, så har deras fonder haft god avkastning. Carl Bildt satt tidigare med i East Capitals investeringskommitté och delade där med sig med sina kunskaper om utvecklingen på Balkan. Han besitter ju vissa kunskaper om den, bland annat från sin tid som FN:s representant i Bosnien. När Bildt blev utrikesminister lämnade han kommittén, och ersattes av Thorvald Stoltenberg som också han har haft FN-uppdrag i området. Kommittén har aldrig varit med och beslutat om enskilda investeringar – de bidrar mest med allmän politisk analys.

Bland alla företag som en av East Capitals fonder har satsat pengar på finns betongföretaget Adana Cimento. Den största ägaren till Adana Cimento är en turkisk statlig pensionsfond, som framför allt förvaltar pensionspengar för turiska militärer. East Capitals investering är affärsmässig. Investerarna räknar väl med att det kommer byggas en del i Turkiet och då är ju betongbranschen bra.

Så långt inga konstigheter?

Men Adana Cimentos huvudägare – pensionsfonden OYAK – har en styrelse som tillsätts av den turkiska militärledningen, eftersom OYAK's huvudsyfte är att förvalta militärernas pensionspengar. Och den turkiska militärledningen har också det överordnade ansvaret för den turkiska militära underrättelsetjänsten. De senare har begått en lång rad människorättsbrott. Övergreppen mot landets kurdiska befolkning inkluderade.

Men gör detta Thorvald Stoltenberg och Carl Bildt till lierade med lönnmördare? Knappast.

8 kommentarer:

Erik Ottoson sa...

UUUUUUUUUUUUNDERBAR läsning! bra gjort! Jag lägger till en länk till din blogg från min blogg bara så du vet!

Anonym sa...

Tack Norge!

Lägger till ert RSS-flöde.

Knute sa...

På tal om Kristin Halvorsen, Norges finansminister och ledare för Sosialistisk Venstreparti, så är hon inte porr-drottning men hon är ändå beryktad. Hon började hon sin valkampanj i Pakistan, och prisade "all the blood, sweat and tears Pakistanis in Norway have spent on building the country”.

Vid en fredsmarsch i februari förra året då hon var huvudtalare hävdade hon att yttrandefriheten måste vika om den är i strid med islamska principer. Funktionärer från hennes parti slet sönder plakat med paroller som "Ytringsfriheten har en pris - for Theo van Gogh var det livet", och "Bekjemp benektelsen av Holocaust" och spottade en plakatbärare i ansiktet.

Anonym sa...

Du har sett att Carl Bildt creddar dig, va? Kolla in http://carlbildt.wordpress.com/2007/02/22/annat-perspektiv/

Respekt!
//Henrik

Mästaren och Margarinet sa...

Underbart skrivet!
Jag har alltid misstänkt att Carl Bildt skulle vara Carl Serung egentligen, men nu har du rett ut begreppen. Carls förehavanden i Lundin Oil och Lundin Oils samarbete med hårdföra säkerhetsstyrkor för att hålla pipelines rena från kladd från infödingar... som egentligen borde äga det svarta guldet. Det skriver du inget om?

Nea sa...

Tydligare kan det knappast bli; hur media ständigt förvrider, förfalskar och utelämnar information. Allt detta i någonslags förgörarmentalitet med alltid närvarande negativ energi. Vi lever i den absurdaste av världar, där ingenting är vad det ser ut att vara med dumheten i högsäte. Tack för saklig läsning utan en massa stolliga egna tyckanden.

Rambukk sa...

Bra skrevet! Dette er nok et grellt eksempel på MSMs vulgære undervurdering av folks intelligens.

Anonym sa...

Intressant att folk tycker att nån är saklig när de bekräftar ens egna åsikter.Helt ärligt,Carl Bildts affärer är i mitt tycke oetiska pga av hans inblandning i Lundin oil, om man nu ska hålla försvarstal är det inte lite bekvämt att glömma sudan?