2. januar 2007

Europabevegelsen, vennligst vent...

Årets nyårsfirande i Rumänien och Bulgarien blev lite mer festligt än vanligt. Orsaken är att de båda länderna nu är medlemmar av EU. Norge blir alltmer ensamt som landet utanför.

Norges mest misslyckade organisation måste vara Europabevegelsen. De kämpar för att Norge ska bli medlemmar av EU. Resultatet av deras insatser är inte direkt lysande. 1972 och 1994 blev det nej-majoritet i folkomröstningar. I den senaste opinionsundersökningen leder ”nei-siden” med 51 % mot ”ja-sidens” 38 %.

Ja-generalerna Svein Roald Hansen och Grete Berget, båda tidigare toppolitiker i Arbeiderpartiet, suckar uppgivet. Hansen skyller i en intervju med tidningen Nationen på att det är så svårt att diskutera EU, eftersom regeringen kan spricka om medlemskapsfrågan aktualiseras. Vänta och se, blir Ja-sidens taktik.

Hansen nämner debatten om tjänstedirektivet som främsta orsak till att Ja-siden backar i den senaste mätningen. Tjänstedirektivet? Gå ut på gatan och fråga folk om vad de har för åsikter om det - nio av tio gir blaffen som det heter på godt norsk.

Att Ja-siden själva skulle vara usla opinionsbildare föresvävar dem tydligen inte som alternativ.

Tidningen Nationen frågar slutligen Ja-sidens ordförande Svein Roald Hansen om han har något nyårslöfte.

- De må være å fortsette kunnskapsbyggingen. Det er vanskelig å få til en diskusjon. Derfor bruker vi tiden på kunnskapsbygging.

Hallå där! Kursverksamhet för redan frälsta? Gamla avdankade politiker som möts på konferenshotell för att hålla föredrag för varandra vinner ingen opinion! Lägg ner. Sluta.

Ja-siden får i stället sätta sin tillit till att Høyre, som är det enda partiet i norsk politik som är för ett norskt EU-medlemskap, ska lyckas föra upp frågan på agendan.

För i partipolitiken är det tveksamheten som dominerar. Tre småpartier, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Kristelig Folkeparti, kämpar för att Norge ska stå kvar utanför. Resten av partierna – som samlar två tredjedelar av Stortingets ledamöter – har ingen uppfattning i frågan.

Arbeiderpartiet gick förra året till val på att ”en eventuell søknad om medlemskap vil være gjenstand for ny landsmøtebehandling i Arbeiderpartiet”. Bra med klara besked till väljarna!

Orsaken till att partierna inte vill ta ställning är såklart splittring i de egna leden. Och i Arbeiderpartiets fall relationen med regeringskamraterna i Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti.

EU-frågan har varit en av de viktigaste vattendelarna i norsk politik under de senaste årtiondena. Då är det minst sagt uppseendeväckande att en klar majoritet av Stortingets ledamöter fegar ur när det gäller att ta ställning till ett norskt EU-medlemskap.

Debatten om Norges roll i Europa förtjänar något bättre än politiska partier som inte vågar ta ställning. Och EU-vännerna behöver något annat än en inkompetent ”kampanjorganisation” som tycker det är pinsamt att tala om vad de tycker.

Ingen kommentarer: