9. februar 2007

1000 miljarder: Breibånn til distrikta

Breibånn til distrikta – bredband till glesbygden – har länge varit en av symbolfrågorna för det norska Senterpartiet. Eftersom Senterpartiet ingår i den norska regeringen, så har regeringen lovat full bredbandstäckning innan utgången av 2007.

Faktum är att 95 procent av alla hushåll i Norge redan har möjlighet att ansluta sig till Internet via kabel-tv, ADSL eller trådlöst höghastighetsnät. Men enligt en rapport som presenterades av regeringen häromdagen, kommer 30,000 hushåll fortfarande stå utan möjlighet till bredband när 2007 blir 2008. Och har man lovat, så har man.

Så! Regeringen har tagit hjälp av externa konsulter för att räkna ut vad det skulle kosta att accelerera utbyggnaden, så att de sista 30,000 hushållen också ska få tillgång till snabba Internetförbindelser innan året är slut. 500 miljoner kronor kostar kalaset.

Peder Brekk från Senterpartiet är ordförande i Stortingets näringskommitté. Han har varit med och lovat full bredbandsutbyggnad, men ser inga bekymmer för prislappen:

- Breibandutbyggingen er ei svært viktig sak for oss. Ingen er tent med å halde noko tilbake. Dersom pengane ikkje strekkjer til er vi nøydde for å rette opp det snarast mogleg, säger Brekk till tidningen Nationen.

Men vänta nu?! 500 miljoner kronor är mycket pengar. Fördelat på 30,000 hushåll blir 17,000 kronor per hushåll. Betänk också att de 30,000 hushåll det handlar om i huvudsak håller till "Der ingen skulle tru at nokon kunde bu". De har ju knappt el och rinnande vatten! Det är alltså väldigt tveksamt om så många av de 30,000 hushållen känner ett skriande behov snabbt Internet. Just nu har de ju fullt upp med att smälta snö!

Men låt oss säga att en tredjedel av snösmältarna kommer att teckna Internet-abonnemang – då blir prislappen närmare 50,000 kronor per hushåll. I statligt stöd. Vad är det inte värt att hålla hela Norge levande?

(Bilden kommer från NRK:s programserie "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" och visar hemmet till ungkarlen Roar Moe. Han är den ende invånaren på Lille Færøy som ligger långt ute på den norska västkusten. Klart killen måste ha bredband! Kosta vad det kosta vill.)
1000 miljarder
Stat och kommuner i Norge får varje år in över 1000 miljarder kronor via skatter (80%), olja (10%) och räntor från kassakistan (10%). 1,000,000,000 kronor. Det blir 230,000 per norrman och år. Tänk vad man kan göra med så mycket pengar!

Det mesta av pengarna går såklart till att ta hand om sjuka och gamla, till skolor och utbildning, och till polis, försvar och brandkår. En hel del går till hjälp till fattiga i andra delar av världen. Och till norska bönder. Men det finns fortfarande pengar över. Och det finns ingen hejd på fantasin när det handlar om att använda andras pengar.

2 kommentarer:

Donkeyman sa...

Samtidigt rapporterar dagens nummer av "Nordlys" att Telenor inte klarar av att leverera Bredband till personer som bor mitt i Tromsø Centrum.

På sidorna 4-5 kan man läsa att Telenor inte kan leverera bredband till Nanna Hauksdottir då teleledningen till hennes bostad inte har tillräcklig kapacitet. Detta sedan den andra lägenheten i samma hus redan har fått bredband och därmed är det redan fullt.

Undertecknad hade lite mer flax. Fick ADSL installerat centralt i Tromsø i Oktober. Men montören meddelade att jag tog upp den sista platsen på ledningen. Fler personer kan inte få internet i huset. Trots att det är fem lägenheter och flera kontor här.....

Telenor själv påtalar att man har leveransplikt för telefon men inte för internet.....

Men eftersom det i detta fall är frågan om "urbana" Norrmän så är det givetvis inte politiskt intressant för Senterpartiet.

Maja sa...

Helt otroligt... Norska skogstokiga attityder fascinerar.

Själv fick jag tampats rätt länge med en leverantör, nextgentel (förstås, de som verkar personifiera uruselt kundbemötande). Men men, jag bör väl inte klaga, fick så småningom mitt bredband från annat håll...

/svensk i gjøvik