5. mai 2007

Shuffle and play - fem norska

Likaledes svorska bloggaren Teide utmanade mig häromveckan. Utmaningen går ut på att 1) lista fem favoritlåtar, 2) lista fem favoritbloggar och 3) på något slumpvist sätt para ihop låtar och bloggar (mer om reglerna här).

Låt oss börja med låtarna. Tyvärr är jag långt ifrån Rob, huvudpersonen i Nick Hornbys High Fidelity. Jag sorterar helt enkelt inte mitt liv i topplistor. Så för att begränsa sökandet i CD-hyllan, bestämde jag mig för att helt enkelt lista fem bra norska artister och välja en representativ låt från vardera. Så här blev det.

Fred Ball - Candy (Bertine Zetlitz)
Londonbaserade norrmannen Fred Ball ger dels ut egen musik under namnet Pleasure, men framför allt skriver och producerar han musik för andra artister. Bland annat som här för norska favoriten Bertine Zetlitz. Senaste projektet är Suede-sångaren Brett Andersons soloplatta.


Erlend Øye - Sudden Rush
Killen med de för stora glasögonen är ibland den ena halvan i duon Kings of Convenience, ibland helt för sig själv. Dyker ofta upp med DJ-set på festivaler och klubbspelningar. Senast aktuell med gruppen The Whitest Boy Alive.


Fra Lippo Lippi - Angel
En av mina stora brister är att jag gillar Mauro Scocco och Ratata. Hjärta/smärta-pekoral med fångande melodier. Ska jag finna några norska motsvarigheter så blir det killarna i 80-talsgruppen Fra Lippo Lippi.


Rebekka Bakken - As tears clear our eyes
Rebekka har jag dels med för att hon har så himla tuff röst. Men framför allt för att hon är komplett okänd i Norge, norska som hon är. Bor, ger ut musik och uppträder i Österrike.


Zuma - Pearl
Zuma var en av de första norska grupperna jag fastnade för när jag flyttade till Norge för snart sju år sedan. 2001 gav de ut debutalbumet Juno. Några år senare en mindre lyckad uppföljare. Till min förvåning upptäcker jag att de i dagarna kommer ut med en ny singel.


Sedan var det fem bloggar. Det är lite samma sak där som med musiken. Jag har inga fem i topp. Så här kommer fem bloggar som jag läser till och från, och som jag tror skulle gilla att ta över utmaningen. Om någon antar den, det är upp till dem.

It’s more like just a dance / Maja
Svenska Maja i norska Gjøvik verkar tycka om musik och utmaningar. Enligt bloggen tar hon ofta riksväg 4 till konsertscenen i Oslo.

Rapport från Utmarken / Å
Å är precis som jag svensk i Oslo, men till skillnad från mig skriver hon fantastiskt öppenhjärtigt om sig själv. Att följa med på hennes blog är som att åka berg- och dalbana. Vad lyssnar hon på för musik?

Skåning in Norway / Jens
Jens är en skånsk kille bosatt i Oslo, men verkar ofta resa i Sverige, Tyskland och Skåneland. Alltid med musik i bagaget.

Stranger in Sweden / Stranger
Min mirror i Malmö. Det vill säga en norska som bloggar från och ibland om Sverige. Vad kan hon ha plockat upp av svensk musik?

Tom-Christers klister / Tom-Christer
Tom-Christer Nilsen är norsk bloggande landstingspolitiker från Bergen. Han brukar ge de flesta av sina blogginlägg ett "soundtrack".

Och snurrar jag på tärningen för att koppla ihop låt och blogg, blir det:
Stranger in Sweden – Fra Lippo Lippi
Skåning in Norway – Erlend Øye
Rapport från Utmarken – Rebekka Bakken
Tom-Christers klister – Zuma
It’s more like just a dance – Fred Ball / Bertine Zetlitz
PS// Jag har ännu inte kommit över det att Teide parade ihop mig med Samantha Fox. //

2 kommentarer:

Å sa...

Tack. Nu gjorde du min söndag...

Teide sa...

F'låt att jag inte ens har kommenterat här, när din lösning på uppgiften förtjänade massor av beröm! Jag måste ha blivit distraherad av något annat göromål.
Hoppas du hade en fin midsommar. Här blev den behörigt firad!