13. juni 2007

Økonomi på trikken

"I utlandet mener folk at norsk landbruk er en selvmotsigelse på linje med gift ungkar eller firkantet sirkel."

"Utlendingene tar en titt på kartet - og rister på hodet. De sier at vi ikke skulle drive landbruk, men heller vannbruk. Fisk i stedet, sier de."

"Verken advokater eller leger sulter. Ingen av dem dyrker sine egne poteter. De har ikke sin egen slaktegris. Med andre ord eksporterer de jus og medisin, og importerer alt annet."

"Tilsvarende ville Norge ha solgt varer og tjenester til eksport, og så importert mat."


Enkla och raka budskap från Erling Røed Larsen, som är nationalekonom vid Statistik Sentralbyrå. Citaten kommer från hans nya bok Økonomi på trikken.

Och som ett brev på posten kommer reaktionerna från Norges Bondelag, som "stiller et stort spørsmålstegn ved Erling Røed Larsens seriøsitet som forsker".

1 kommentar:

.m. sa...

Vilket gör mig heligt förbannat för är det någonting irriterar mig med Norge så är det deras djävla jordbruks/mat-politik. Pga av de höga subventionerna och importrestriktioner, grundat i erfarnheter från kriget(!), en vilja att värna landsbygden och en stark bondelobby så går det närmast int etat få tag i mat i Norge. Monopolföretag styr enormt mycket och valmöjligheterna är minimala. Sen åker de till Sverige och handlar precis samma sak fast något billigare. Finns ingen vilja att försöka något nytt. Inte kostigt att frusen pizza är en nationalrätt. Aaarrrrrgggghhhh.