4. september 2007

Mysteriet Norge

Eg tenke på mysteriet deg, som Bjørn Eidsvåg och Lisa Nilsson sjunger i den vackra svorska duetten med samma namn. Men mysteriet i det här fallet är alltså Norge.
  • Varför är norska pizzor alltid två centimeter tjocka? Och hur kommer det sig att de serveras med ketchup som tillbehör?

  • Varför finns det nästan dubbelt så många kommuner i Norge (431) jämfört med i Sverige (290)? Norge har ju bara hälften så många invånare.

  • Varför används det svenska ordet höjdare oftare av norrmän än av svenskar?

15 kommentarer:

stiftet sa...

Har inte tjockleken med att göra var inspiratioen kommer ifrån, vi äter den italienska, (hm nåja italiensk och italiensk), typen (precis som tyskarna)pizza medan man i Norge håller sig till den amerikanska.
Ketchupen är ett mysterium, för att inte tala om de olika römmedressingar som vissa grisar ned osthavet med. Yuck!

Johan R. Sjöberg sa...

Rømmedressing är gott! Faktiskt.

Anders Lundblad sa...

Ja, det där med "høydare" är märkligt.

Anonym sa...

Men hva er det med svensker og pizzasalat? Det er vel ingen andre som spiser det?

Anonym sa...

Og forresten, det med kommuner kan delvis forklares med vanskelig geografi. Også har vi Senterpartiet da.

Faustina sa...

Min teori er: siden bokmål er et tørt og pertentlig språk, er behovet stort for å "piffe" det opp litt (ikke så veldig mye slang i bokmål :-s). Da låner man blant annet fra svensk. "Fräsch" er jo også på vei inn. De kaller de "fresh", da.

Johan R. Sjöberg sa...

Pizzasallad är helt fantastiskt. Unikt för Sverige tror jag. Jag äter alltid pizzasallad när jag är "hemma" i Sverige.

Anonym sa...

"jag är "hemma" i Sverige"

hihi

Lothiane sa...

Ha ha! Mange viktige og gode spørsmål. :)

Pizza (den hjemmelagde, vel og merke) tror jeg fås i like mange varianter som det finnes folk som lager dem. Min pleier inneholde karri... det er veldig godt. :)

Anonym sa...

Jeg orker aldri med en svensk pizza... Når man bestiller pizza så er man gjerne sulten, og da frister det med nybakte rundstykker man får servert på bordet. og like unna så er det en bolle med salat man bare kan forsyne seg av. Riktig bra når man er sulten, bare at man orker jo ikke noe pizza når den kommer. Det jeg har lurt på er om, kan man avbestille pizzan da?

Elisabeth sa...

Hej

jag var nyss i Norge på konferens på ett Høyfjellshotell, och där serverades tyttebärssyltetøy till all mat, ffa fisk! Varför då? Annars var det gøy och morsomt på alla vis.

Johan Hedin sa...

Det där med antalet kommuner är väl snarare svensk mystik. Det var vi som (på benhårt socialdemokratiskt maner) slog ihop kommuner en masse - för att kunna bana väg för mer omfattande offentliga uppgifter på desamma.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunreformer_i_Sverige

Jon(Norbaggar'n) sa...

Kommuner i Norge er sikkert en like gammel tradisjon i Sverige som i Norge, men jeg tror det bunner ut i det mellommenneskelige synet, som er svært foskjellig i Norge fra Sverige. I norge har alltid dialekter og forskjeller blitt sett på som noe positivt. I sverige er står f.eks. ikke dialekter så sterkt. Man har valgt å dele inn kommunene i Norge fordi det er forskjeller i språk og kultur. Man trenger ikke kjøre mange km før man treffer folk som snakker vesentlig forskjellig og spiser annen mat til jul i Norge. Dette har ført til en stor foskjell og mange kommuner. Hvorfor Pizza'en er så tjukk er vel fordi du aldri har bedt om å få en tynn bunn. Spør du om det får du det vanligvis. Pizzasalat derimot får du sjeldent i Norge.

Svenskefan sa...

Det sista inlägget var det värdelösaste jag hört. Men typiskt norskt resonemang. Anledningen till att pizzan är så tjock är för att alla feta amerikaniserade norskar vill ha äcklig mat för att dem inte vet bättre. Ketchup på pizzan e ju bara vidrigt.

Fler som stör sig på att norrmän har så otroligt lätt att fastna för trender och tro på all reklam? Dom e ju dumma i huvvet. Varför går alla idiotnorrmän runt med dessa fula skor som är en typ av gymnastikskor med fyra små häftiga stötdämpare där bak? Varför har alla norrmän kosshörlurar, varför dricker alla som tränar just non-explode från bsn? Norrmän kan ni inte svara på detta?
Det med dialekter och kultur e ju bara bullshit.... man har inte 400 kommuner pga av de. Dessutom så har sverige antagligen fler dialekter en vad norge har... men dom e ju för dumma för att förstå det. Deras lilla värld tror att svinesund och charlottenberg är hela sverige och att ingenting annat existerar...och när dom åker och handlar varje månad så möts dom av samma dialekt varje gång... hmmm märkligt. Sverige har inte haft vikingar, har inte snö och inga fjäll om du frågar norrmän heller. Fan va norrmän är ett värdelöst folk. Men de e koseligt da.

ZhK sa...

Det är egentligen väldigt konstigt att höra svenskar klaga på norsk pizza. Svensk pizza är ju bara hundmat eller, nej, man kan ju inte vara så elak mot hunden. Går inte att äta, med eller utan sallad.