24. april 2008

Godkända paraplyer

Mitt första år i Oslo firade jag 17. mai som så många andra. Jag klädde mig fint och gick till paradgatan Karl Johan för att se på barnetoget och Kongen.

Men vädrets makter var inte med oss. Det var småkallt och snart kom regnet. Förutseende som jag var, hade jag med mig ett paraply.

Snart började det komma fram folk till mig. –Slutt opp med det der! –Dette er Norges dag! –Ta vekk den der! Stämningen var ganska aggressiv.

Jag insåg att det var mitt paraply som var i fokus för upprördheten. Jag hade såklart inte en tanke på att paraplyet jag fått med mig hemifrån råkade vara blått med gula stjärnor – en souvenir från min tid som boende i Bryssel. Detta var uppenbarligen fel dag för ett EU-paraply. Och det blev en blöt 17. mai. Utan paraply.

Som jag skrev häromdagen är det något spänt och ansträngt över det norska förhållandet till firandet av nationaldagen.

Nu har debattprogram på tv och helsidor i tidningarna ägnat sig åt frågan om vilka flaggor som ska vara tillåtna och förbjudna att vifta med på nationaldagen. Oslos 17. mai-kommitté vill ha ett totalförbud mot utländska flaggor. Oslos borgmästare vill det inte. Fremskrittspartiets representant i kommittén avgår. Och så vidare.

Ena dagen protesteras det mot bristande yttrandefrihet i muslimska länder när den norska flaggan bränns i protest mot publicering av Profeten i bombturban. Andra dagen krävs det förbud mot somaliska flaggor i 17. mai-tåget.

Hyckleri, någon?

(Bilden visar förresten var jag borde haft för paraply, den där regniga majdagen för sju år sedan. Men jag väntar fortfarande på politiska direktiv om vilka paraplyer som är tillåtna på 17. mai och vilka som inte är det. Och hur är det med bunadsburka?)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Aber natürlich! er det problematisk med EU-paraply på søttende mai. Som det ble påpekt i en kommentar til forrige posting om emnet, handler alt egentlig om KRIGEN. Som det svært ofte og med stort hell ble påpekt under EU-kampen i 1994, vet vi alle hvilket land som er drivmotoren i EUs økonomi... ;-)

Anonym sa...

Jeg tror vel ikke folk flest har noe problem med å se en EU-paraply på syttende mai (selv om kanskje noen har det). Denne saken går vel mer på hva som feires og den tradisjoner rundt det. Jeg hadde nok ikke blitt støtt av et svenskt eller kenyansk flagg i toget, men det henger jo ikke helt på greip - i og med at det er den Norske nasjonaldagen som feires, og at dettte tradisjonelt sett gjøres med en parade og norske flagg. Du må jo gjerne gå i St. Patricks day tog ikledd rødt også, men det er liksom grønt som gjelder og da blir det jo litt mot sin egen hensikt.

Anonym sa...

At en svenske skal kritisere norsk 17. maifeiring og nordmenns forhold til denne, blir bare dumt. I Sverige prøver de jo det de kan for å oppnå bare en brøkdel av entusiasmen og gleden man har i Norge ved feiringen av nasjonaldagen.

Om du fikk en surmaget kommentar for å bringe EU-paraply til nasjonaldagen til et "ikke-EU-land" så synes jeg du faktisk bare kan smile av det. Du traff kanskje en EU-motstander, for dem er det en del av. Og de ville ikke vært begiestret for ditt paraplyvalg de 364 andre dagene i året heller.

Aslak sa...

Problemet med EU-paraply er nok mer at EU er et betent politisk spørsmål. Vi har tradisjon for å holde politiske spørsmål unna 17.mai-feiringa og jeg vil anta at mange reagerte fordi de tolket paraplyen som en politisk markering.

Rani sa...

hehe, god kommentar.

i år kunne ein kanskje prøvd med ein sildesalatparaply?

pow sa...

Det är helt magiskt att folk faktiskt försöker försvara denna hållning till utländska flaggor.

Läs igen denna del av Niklas inlägg och försök att att tänka innan ni svarar med ryggmärgen

"Ena dagen protesteras det mot bristande yttrandefrihet i muslimska länder när den norska flaggan bränns i protest mot publicering av Profeten i bombturban. Andra dagen krävs det förbud mot somaliska flaggor i 17. mai-tåget. "

Anonym sa...

Förbjuda flaggor låter ju som en synnerligen fin och nyskapande ide.

Anonym sa...

I Norge har vi et begrep kalt "folkeskikk", for øvrig et emne Svorsken sikkert kan skrive mere om.
I begrepet er innebygget respekt for lokale normer og omgangsformer.

God folkeskikk betyr at man denne ene dagen i året lar Nordmenn få utløp for sine nasjonale følelser, slik at de ikke blir undertrykket som i endel andre land.
I grunnen er det god mentalhygiene og konflikforebyggende.

Anonym sa...

Det er snakk om at 17. mai toget har en arrangør, denne arrangøren har rett til å lage visse regler for arrangementet. Her under hvilke flagg man kan flagge med.

Det blir som for eksempel demonstrasjonstog der parolene er bestemt på forhånd.

Det er ikke snakk om et lovforbud.

Unknown sa...

Morrn.

Jag menar att utländska medborgare använder sin
egen flagga, av respekt för den norska nationaldagen

Anonym sa...

I Sverige får man ikke vifte med det svenske flagget engang, så vi har kommet litt lenger i Norge.

pow sa...

Om det varit 1993 skulle föregående talare haft rätt. Nu är det som bekant 2008 och jag kan upplysa om att under fotbolls-vm 1994 så tog svenska folket flaggan tillbaka från nynazisterna...