17. april 2008

Ut på tur - aldri sur

Det är Norges kanske mest berömda nyhetsfotografi. Kong Olavtrikken 1974.

På grund av den internationella oljekrisen, med oljebojkott och skyhöga oljepriser, blev det infört bilförbud i Norge under helgerna. Nu var det lördag, och Nordmarka lockade med fina skidförhållanden. Skikongen Olav tog trikken upp till Holmenkollen - reglementsenligt klädd i anorak, knickers och stickade knästrumpor. Det var första och enda gången kungen åkte kollektivt, om vi räknar bort invigningarna av t-banelinjerna till Bergrystallen och Grorud.

Holmenkollbanen har blivit en viktig symbol för Oslo. T-bana från centrum direkt upp till skidspåren. Problemet är att det inte är så många som vill åka med den. Det är den minst trafikerade t-banesträckan i Oslo. De flesta boende på Holmenkollen sitter hellre i bilkö i sina feta stadsjeepar än blandar sig med kreti och pleti på trikken.

Men nu ställs det hela på sin spets. 2011 arrangerar Oslo skid-VM. 370,000 åskådare väntas till Holmenkollen under de elva tävlingsdagarna. Trikken kan med nuvarande standard ta 1,000 passagerare i timmen. Tågen är över 30 år gamla och när det snöar kan de inte köra. Det håller inte.

Övriga t-banenätet i Oslo uppgraderas till en standard som kan transportera 9,000 passagerare per timme. Det är vad som behövs för att få skidpubliken fram och tillbaka till tävlingsarenan. Det menar i alla fall trafikkommunalrådet Peter Myhre.

Är det inte något väldigt norskt över att det måste ett VM på skidor till för att det ska investeras i Oslos kollektivtrafik?

3 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...

Ja, det er et bilde som er noe for seg selv. Se min egen sak om det.

Anonym sa...

Galt, Harald og Sonja har tatt flytoget, mens bagasjen gikk i egen bil.

Svorsken sa...

Anonym: Dersom du leste teksten, så handlet den om Kong Olav. Han reiste kollektivt tre ganger - Holmenkolltrikken 1974, samt T-bane til Bergkrystallen og Grorud i 1966.

Kjenner til at Kong Harald og Dronning Sonja, akkurat som Al Gore, ønsker å virke miljøbevisste og reiser med Flytoget samtidig som bagasjen kjøres med bil...