18. august 2008

Trenger din hjelp - spisesteder i Stavanger

Om några veckor ska jag och min bättre halvdel tillbringa en helg i Stavanger. Jag har varit där på affärsresor ett par gånger tidigare, men aldrig haft tid att riktigt uppleva staden.

Och redan nu börjar det vattnas i munnen. Stavanger har nämligen ett stort utbud av bra restauranger – men vilka ska vi välja?

Eller som Aftenposten skriver: "Stavanger er blitt det som Lyon er i Frankrike, lillebrorbyen som er hovedstad når det gjelder matopplevelser."

Även om det stora antalet restauranger har kommit efter det att oljeindustrin har pumpat upp vågor med pengar över kajkanterna, så har Stavanger mattraditioner. Jæren-distriktet har sedan urminnes tider varit ett utpräglat lantbruksområde.

Redan Stavangers store son, författaren Alexander Kielland, var förtjust i god mat. Han var starkt överviktig redan från 30-årsålden och i ett resebrev från Paris 1904 beskriver han sin förtjusning över hur en höna kan tillagas:
"Thi i saadanne smaa Hoteller i Omegnen af Paris bliver en Agerhøne behandlet med behørig Andagt. Det er ikke som Hjemme, naar den moderne Husmoder lægger Kramsfugl i den tørre Gryde. Her bliver en fin Fugl stellet som et lidet Barn. Først bliver den omvundet og indtullet i et friskt Vinblad, og dernæst faar den et snehvidt Svøb af Flesk, som er skaaret saa tyndt som Pap, og saa blir den stegt længe og kjærligt i Smør med finhakkede Urter og Trøfler."
I dag finns här Gastronomisk Institutt och Norsk Hotellhøgskole (där den svenske gourmetpionjären Carl Jan Granquist är professor). Och här finns slaktarbutiken A. Idsøe, som har både kalvlever och kalvfärs i sitt ordinarie sortiment (något som jag ständigt är på jakt efter, men aldrig har funnit i Oslo).

Klart att det sätter sina spår i restaurangutbudet!

Men, som sagt, var ska vi äta någonstans? Några idéer nedanför, men jag tar tacksamt emot tips och kommentarer!

10 kommentarer:

Henrik sa...

Av de du nevner (høy prisklasse) har jeg vært på Tango 4 ganger siste to år, Soleado og NB Sørensen (1 etg). I tillegg har jeg vært på Timbuktu (Bra), Bevaremegvel (Bra) og Hall Toll for sommerservering (skuffende), nattklubb (finfint – litt se og bli sett) og konsert (god lyd i fint lokale), men ikke restauranten inne.

Soleado var jeg på i vinter. Hadde fisk til forrett, hjort til hovedrett men dessert husker jeg ikke. Fikk servert småretter innimellom bl.a. trøffelmousse. Maten var meget bra. (For den som følger med har Soleado variert litt på kvalitet de siste årene – inntil Herlige Stavanger tok over driften). Vi valgte vinpakke som vi var godt fornøyde med.

Tango har jeg vært på 4 ganger de siste to årene, og det har aldri skuffet. I vinter smakte jeg grillet indrefilet samt noe kokt kjøtt som vi egentlig var enige om minnet litt for mye om julemat. Ellers var det bra. I Mai fikk vi indrefilet av Svin og svinenakke mørt som bare det. Har også hatt hjort – og her krever det at en er litt vilt interessert. Samtlige ganger har de vært gode på vin, og dessertene har overrasket meg (erfaringsmessig er desserter ofte litt skuffende, men ikke på Tango) - dessertvinene har passet overraskende bra. På tango er det et poeng å ikke ha bord langs vindusrekken, da avstanden til bordet blir litt lang og man sitter ikke høyt nok / like godt som de på stol (er 1.82m selv). Er usikker på om de har bord til to andre steder enn vindusrekken – spør eventuelt på forhånd.

NB Sørensen (1 etg) var jeg på i slutten av juli – og de har god mat for en grei pris mer i retning av bedre hverdagsmiddager og mindre gourmet – som du finneri 2 etg. Her har jeg ikke vært ennå.

Timbuktu har du ikke nevnt. Det bør eventuelt sjekkes ut, sist jeg var der var det bra, men det har variert litt på maten. Om kvelden er det ”hot” nattklubb med bra bar.

Samtlige steder har jeg fått servert fisk til forrett – av meget bra kvalitet. På Tango tror jeg de har de stort sett to treretters menyer med valget kjøtt eller fisk, de andre stedene pleier ikke ha veldig lange menyer, så du finner nok bra fisk hvis du er interessert i det.

Jans mat og vinhus er for øvrig i en kjeller – hvis utsikten og miljø teller med. Aldri vært der, men det går for å være dyrt og bra. Liker du Sushi fines det i form av Helt Rått. Ikke vært der da det bare er jeg som liker Sushi av en eller annen grunn ;-)

Har lenge hatt på planen å sjekke ut Craigs – men ikke funnet anledningen ennå.
.
Hvis du leter etter kjøtt i Oslo, liker du kanskje også ekte øl? – sjekk i så fall ut Cardinal.no – Norges kanskje beste ølpub med Nøgne Ø fra fat.

Hold deg unna Phileas Fogg (spist der to ganger – grei sparerib men kaldt tilbehør og lite vinutvalg)

Fremdeles usikker - lokalt matprat fra Tore Bruland bør hjelpe deg godt på vei:
http://www.rogalandsavis.no/mat_og_drikke/

Mer om sommerens uteservering her:
http://www.rogalandsavis.no/mat_og_drikke/article3501415.ece


Så for å oppsummere: Tango leverer, så gjør Soleado. Timbuktu er kanskje noe slakkere – men fin nattklubb.

Stranger sa...

Jeg spiste på NB Sørensen under gladmatfestivalen for en måned siden, da hadde de utelukkende en 15 (!) retters meny - så jeg kan ikke uttale meg om deres vanlige oppførsel - som var med variert utvalg og gjennomgående høy kvalitet om enn ikke utrolig originalt i noen av delene. Stort pluss for vinmenyen, restauranten kan absolutt anbefales :)

Blåblogg sa...

spiste 7-retteren på Nero sist jeg var i Stavanger, og det kan absolutt anbefales. En fantastisk opplevelse, men det tar noen timer.

AndyPandy sa...

Åååh, Idsøe, min livräddare under 5 år i Stavanger. Vill du ha färsen mald en eller två gånger, jämfört med Rema1000s komprimerade kjøttdeigskorvar.

Sist jag var på återbesök var jag på min indiska favoritrestaurang, India Tandoori www.tandoori.no som rekomenderas starkt.

Gard sa...

Jeg har hatt gleden av å spise på de restaurantene som du nevner her og du kan lese omtaler av flere av plassene på http://eatingoutinstavanger.blogspot.com/ . Men raskt oppsummert:
Jans - fantastisk mat og drikk. Dersom du vil ha en opplevelse går du her kl 19 og tar en full meny med vinpakke til. Da vil dere få 7-8 retter med vin til hver rett. Det vil ta tid og det vil koste...tja...ca 1200 kr per pers. Men det er litt av en opplevelse synes jeg. Jeg anbefaler som vanlig en Kir Royal til aperitif :-)

Straen fiskerestaurant fokuserer på fisk som navnet tilsier. Det er en stund siden jeg har vært der nå men jeg synes ikke at plassen er så bra som Jans, NB Sørensen og Nero.

Nero: eneste restaurant som har fått terningkast 6 på alt i avisen RA. De lager en moderne variant av italiensk mat og her kan en også gå for 5-6 retter og så en flott opplevelse. Prøv limoncello etter maten dersom du ikke har testet det før :-)

Tango: jeg har bare spist der en gang for et par år siden og den nådde ikke helt opp til Nero/Jans/NB Sørensen.

Soleado - er ikke helt plassen å gå synes jeg dersom du skal ha en romantisk middag. Det er en liten plass som fokuserer mer på bardelen utover kvelden...men de har en ganske spennende meny så maten er god.

NB Sørensen - først må jeg bare si at det er STOR forskjell på NB Sørensen 1 etasje og 2 etage. Dersom du vil ha en flott måltid betiller du bord i 2 etage. Denne plassen er på høyden med Jans synes jeg og jeg har hatt noen fantastisk kvelder her. Sjekk min omtale på http://eatingoutinstavanger.blogspot.com/2007/05/lovely-evening-at-nb-srensen.html

Så dersom du vil ha en matopplevelse synes jeg at du bør gå for NB Sørensen 2 etage, Jans mat og vin hus eller Nero...i prioritert rekkefølge. Og husk...gå for full pakke med mat og vin så blir det bra greier :-) Regner med at vi får en tilbakemelding om resultatet?

Svorsken sa...

Takk for gode innspill! Alle vil bli belønnet med en rapport etter vel gjennomført Stavanger-besøk i begynnelsen av september.

Andreas sa...

Var på Straen fiskerestaurant under matfestivalen. Bra service men maten var inte det extra du förväntar dig när du betalar lite mer. Att jämföra med exempelvis Solsiden i Oslo ligger de efter.

Svorsken sa...

Bord är bokade på Jans och på Nero. Det börjar redan vattnas i munnen.

Återigen tack för alla goda råd. Lovar att rapportera tillbaka när jag återvänder till Oslo några kilo tyngre och många kronor fattigare.

Henrik sa...

Hei igjen,

Var en tur på Tango igjen i går kveld. Og da kom jeg i prat med en om Jans mat og vinhus. Vedkommenede hadde vært der uken før ONS, og hadde en meget god matopplevelse men stusset noe over vinen. Dvs mange restauranter tar in mye egen vin han som mangeårig kjenner ikke hadde hørt om. Han måtte sende ut vinen til hovedretten, og servitøren åpnet hele tre flasker som alle smakte eddik desverre. Men de hentet seg inn på dessertvinene. Så som et lite tips så det gjelder å følge med på hva en får;-)

Svorsken sa...

En kort återrapportering efter helgens besök på Jans Mat & Vinhus. Tyvärr utgick besöket på Nero pga dålig form, men det får bli nästa gång.

Konceptet till Jans mat och vinhus är fusion mellan de skandinaviska råvarorna och den franska matkulturen. En bra utgångspunkt.

Själva beskriver de sig med: "Du skal ikke komme til Jans og spise mat du kunne laget like bra hjemme. Selv om du er flink på kjøkkenet."

Menyn lät frestande. Först fyra rätter med fisk och skaldjur. Därefter Osso Bucco innan ost och dessert.

Efter en amuse bouche bestående av en liten gaspacho (sätter bra fart på smaklökarna, men faktiskt något jag kunnet lagt like bra hjemme).

Nåväl. Hummersalladen med currysås på en bädd av oliver, fänkål (fenikkel) och musslor (blåskjell) var faktiskt riktigt rikigt bra.

Likaså fortsättningen med den spännande kombinationen av pilgrimsmusslor (kamskjell) och rödbeta. Men där stördes jag lite av fusion-kökets lager-på-lager-noja. Smakerna hade kunnat kombineras lika bra utan att bygga band av rödbetsgelé i höjden. Men gott, det ska de ha.

Omeletten med grillad gambas var också den bra, men kanske inte stack inte ut på något särskilt sätt.

Men det var glömt när marulken (breiflabb) kom på bordet. Perfekt stekt och inlindad i gott bacon.

Däremot blev Osso Buccon lite av en besvikelse. Detta är en av mina favoriträtter, och den ska inte bestå av hårdgrillade små tärningar av kalvkotlett i en småtråkig sås. Då spelar det ingen roll hur många murklor man dekorerar rätten med.

Men om Osso Buccon blev en besvikelse blev osten lite av en chock. Jag är förtjust i spännande ostar och en krämig Persillé du Beajolais (blåmögelost på komjölk) lovade gott. Men att baka in den i lager av jordgubbsgelé renderade i en clash utan dess like. Detta var helt enkelt inte bra. Det lät vi också meddela.

Desserten var mycket god. En fantastisk glass på vit chocklad tillsammans med en liten kaka med nötter och choklad.

Vinerna var bra, några riktigt bra. Då särskilt den rosa champagnen som serverades till den grillade gambasräkan. Däremot var Sangiovese/Merlot-vinet från Toscana alldeles för kraftigt för att ackompanjera fisken.

Servicen var inledningsvis klanderfri, men möjligtvis kom rätterna och vinerna lite för fort på varandra. Vi betalar inte 1300 kronor per person för att riva av en 8-rätters middag på två timmar. Detta kan möjligen förklaras av att vi under första halvan av middagen var ensamma (!) i restaurangen.

Vi bad om ett något långsammare tempo och det fick vi, särskilt när det var dags att betala och kvällens enda servitör var fullt upptagen med att underhålla det andra sällskap som då var halvvägs in i middagen.

Om jag ska ge mig på ett terningkast blir det en 4.