16. oktober 2008

Polis, polis, potatisgris

Det är inte kul att vara norsk polis för tiden.

Förra helgen fick en polisman i det lilla samhället Flisa en yxa i huvudet. En present från ett av bygdens problembarn. Polismannen har nu sagt upp sig från sin tjänst, eftersom gärningsmannen omedelbart blev släppt på fri fot.

Och norska poliser tvingas att patrullera obeväpnade. Detta medan de svenska kollegorna hela tiden har tjänstepistolen på sig.

Men allra värst är det för poliserna i nordnorska Finnmark. De måste finna sig i att bli kallade för kuk. Det slog tingsrätten i Finnmark fast tidigare i år, efter att en 47-åring från Lakselv tilltalat den lokala polismannen med: "Du er en kuk!"

Tingsrätten menar att "slike utsagn er vanlige i Finnmark, og ligger innenfor det en polititjenestemann må tåle".

Att finnmarkingarna har ett grovt språkbruk har också de anställda på Veimeldingssentralen fått uppleva. Det är inte ovanligt att uppretade och insnöade personer från Norges nordligaste fylke ringer in och kommer med försynta förfrågningar som: "Nå må du for i helvete se å få ut den forbanna brøytesjåføren. Han kan ikke ligge og daske på kjerringa hele dagen!"

Så nu har Veimeldingssentralen skickat sina anställda på kurs, där de ska lära sig att hantera den ymniga nordnorska språkfloran.

(Foto: Flickr/MrJorgen)

4 kommentarer:

Umulige Emilie sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Umulige Emilie sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Umulige Emilie sa...

Vet du... Jeg tror ikke det er så dumt det der med at politiet ikke kan patruljere med skytevåpen...

Så vidt jeg forstår har de våpen i bilen, men de skal ikke ta dem med ut. Jeg liker ikke å gå forbi folk med ladede våpen.

Jag råkar vara halvt svensk och är därför ofta i stockholm... Jag tycker polisen har mindre respekt för vanliga, dödligga där... Så jag väljer å dra den slutsatsen att dom tror dom är bättre bara för att dom kan döda mej snabbare enn jag hinner blinka.

Rett eller galt, så er det den holdningen jeg tar når de er væpnet.
Verdt å tenke over.

(Nå er det tredje gangen jeg skriver dette innlegget... Håper det er minimalt med stavefeil this time round. Det inspirerte meg til dette innlegget: http://umuligeemilie.blogspot.com/2009/02/dyslexsics-untie.html )

Översätt svenska till engelska sa...

Är det inte skrämmande att vi tillåter att vår ordningsmakt kan få behandlas hur som helst.
Kan inte vara roligt att vara polis om man inte ens har stöd från rättsväsendet.