8. juni 2006

Jag vill inte betala för Larrys cheesburger!

I år fyller en av Norges mest berömda exportprodukter 50 år. Vid sidan av Twist-påsen och Grandiosa-pizzan är Jarlsberg-osten något så ovanligt som en norsk matprodukt som slagit i utlandet – speciellt i USA där Jarlsberg är den största importosten.

När jag flyttade till Norge för några år sedan var vällagrad, lite starkare, ost något som jag fick leta länge efter. Vellagret Jarlsberg blev svaret. Men det var inte min ostsmak detta skulle handla om, utan de pågående WTO-förhandlingarna om friare handel med lantbruksprodukter. Det är nämligen så att Tine-mejerierna får 270 miljoner kronor om året i exportstöd för att sälja Jarlsberg-osten i utlandet. Tines försäljningspris vid export är till och med lägre än produktionskostnaden för osten. Ett sådant förhållande vill majoriteten av WTO-länderna förbjuda. Tine och norska mjölkbönder protesterar förstås.

Som boende i Norge bidrar jag först med att norska bönder får miljardbelopp för att de ska kunna hålla på med jordbruk. Därefter ska jag bidra ytterligare till att Tine får 270 miljoner om året (det är närmare en hundralapp per norsk skattebetalare). Och samtidigt betalar jag de högsta matpriserna i Europa. Matpriserna i Norge ligger 56% över EU-genomsnittet. Vad skillnaden är för franska importerade ostar vågar jag inte ens tänka på, eftersom jag då dessutom måste betala för höga norska skyddstullar.

Norske landbruksministern Terje Riis-Johansen delar inte mina bekymmer. Han oroar sig mest för vad som kan hända med de norska mjölkbönderna. Att han inte skäms.

Jag har idag skickat e-post till samtliga stortingspartier i Norge och frågat varför jag ska betala för amerikaners ost på hamburgaren. Återkommer med svaren här.

4 kommentarer:

tomchrister sa...

Ikke jeg heller. Dessuten; hvor rått er det ikke å subsidiere eksporten i konkurranse med fattige 3. verden produsenter. på denne måten utkonkurreres bla. jordbruket i Afghanistan og ender opp med å produsere opium i steden for, for å kunne ha noe å leve av. Snakk om Terje Riis-til-egen-bak

Anonym sa...

Se litt lenger enn nesa rekker da Svorsken!

Har du hørt om selvforsyning av mat? Hvis ikke, kan jeg fortelle deg at vi er i trøbbel, selv med norsk landbruk på dagens nivå.
Hørt om svensker og engelskmenn som hindret oss i å hente korn fra Danmark, med resultat at folk sultet i hjel. Ibsens "Terje Vigen" forteller litt om det.

Har du hørt om naturlandskap? Turisme? Nordmenn som har kjørt til Nord-norge gjennom de svenske skoger vet hva de ikke ønsker seg.

Anonym sa...

Svenske F...
Prøv å bruke de små grå om du har noen. '

Norske bønder kan faktisk ikke konkurrere på pris med utlendinger som har svære prærie-åkre å dyrke på- OG som bruker flere liter antibiotika på hvert dyr hver måned +++++ Veksthormoner !

Vær glad du får spise norsk mat å ikke den jæ... EU/Amerikanske hormondritten... hver dag

Anonym sa...

Hormoner og medisinering

Helt korrekt.
Om man orienterer seg litt i verden, vil man oppdage at disse store, effektive kjøtt/melkefabrikkene forer dyra med usannsynlig store mengder antibiotika osv. I dyreflokker på flere hundre dyr vil stadig et dyr vise sykdomstegn som så hele flokken må vaksineres mot.

Veksthormon-skandaler har også vært en del av mellomeuropeernes hverdag.