22. august 2006

Hänt i Norge: 1980

Det finns historiska händelser som präglar en nation, och det finns nationella särdrag som kan illustreras av historiska händelser. Här ett axplock av lite av det som hände i Norge under året 1980 – händelser som fick ingen eller liten uppmärksamhet i Sverige.
  • Statens filmkontroll förbjöd Monty Python-filmen ”Life of Brian” på grund av blasfemiskt innehåll. Sommaren 2006 häpnade norrmännen över intoleransen i flera länder som förbjöd Da Vinci-koden – också på grund av blasfemiskt innehåll. Imdb.com listar andra filmer som är eller har varit förbjudna i Norge.

  • Norge och 64 andra länder bojkottade sommar-OS i Moskva som en protest mot Sovjets invasion av Afghanistan. Sverige skulle såklart vara mesigt neutrala, deltog, och fick med sig några medaljer hem. Men simmarna Bengt Baron, Per Holmertz och Agneta Eriksson hade knappast vunnit medaljer om amerikanarna varit med och tävlat.

  • 59% av alla norska barn i åldern 9-14 såg den tyska tv-kriminalserien ”Derrick”. Huvudrollsinnehavaren Horst ”Derrick” Tappert blev så stor i Norge han så småningom såg sig tvungen att skaffa sig sommarhus på lilla Hamarøy i Nordnorge. Mig veterligen är ”Derrick” helt okänd i Sverige. I Norge kan du fortfarande idag stöta på - nu 35-åriga - norrmän som klämmer in tyska "Derrick"-citat i var och varannan mening.

2 kommentarer:

Sexy Sadie sa...

Derrick rulte totalt!

Stranger sa...

Glem ikke at Life of Brian etter sigende ble markedsført i Sverige som: Filmen som er så morsom at den ble forbudt i Norge :)