23. august 2006

Norska ord som inte finns på svenska: Overtidsmat

”Det innvilges overtidsmat dersom en skal arbeide mer enn 2 timer overtid. I dette tilfellet vil inntil en halv time kunne benyttes som spisepause. Også ansatte med overtid inkludert i lønnen har krav på overtidsmat. Dekning av måltid refunderes med inntil kr.120,-.” (från personalhandboken till ett större norskt företag)

Sitter på kontoret i Oslo och klockan närmar sig 17. Det är sånär som på tomt. Runt 15:30 började det springas i dörrarna och vid 16-snåret var de flesta ute. En stor skillnad mellan Sverige och Norge är vilken distinktion många gör mellan arbetstid och fritid. Kontoret stänger 16 – då går vi hem. Detsamma gäller i IT-branschen, där jag jobbar.

Faktum är att den norska arbetsveckan är 37,5 timme jämfört med den svenska 40-timmarsveckan. Detta, och att lunchpausen endast är en halvtimme, gör att norska arbetsplatser stänger redan kl 16.

Den heliga fritiden i kombination med den knappa lunchen har också lett fram till dagens norska ord som inte finns på svenska: Overtidsmat. För ibland måste det jobbas några timmar extra, och då behövs det såklart mer energi än vad som kom från lunchens två brödskivor med brunost. Och eftersom övertid går ut över fritiden måste det ju kompenseras med något extra gott – och vad tycker övertidsarbetande Oslo-bor om allra bäst? –Pizza, såklart.

När jag flyttade till Oslo förundrades jag över den stora mängd pizza-leveranser som far omkring på gatorna mellan 16-18 på eftermiddagen. Dollys, Peppes, Dominos, Pizza & Kina-expressen och allt vad det står på dem. Förklaringen är att Overtidsmat till största delen består av just pizza. Faktum är att många, särskilt ensamstående yngre män, gärna utnyttjar personalreglerna till max bara för att få sig en pizza betald av arbetsgivaren.

Och pizza i Norge är inte som pizza i andra länder. Den är tjock, äts med händerna och med ett rejält lass ketchup på toppen. Men företagen som erbjuder pizza-leveranser går så det knakar. En pizza i Oslo kostar nämligen motsvarande 160 svenska kr.

(Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet. En bil från Peppes Pizza tog svängen lite för hårt på väg till hungriga övertidsarbetande i Oslo.)

5 kommentarer:

Thor F. sa...

Ville bare si at denne bloggen er noe av det beste jeg har funnet sålangt. Fortsett!

Kvinne i Kamp sa...

Enig med Thor! Herlig lesning.
Welcome Sweeden...
-spes. hvis du er en liten, kinky sweed'... ;-)
Kiss, kiss fra Kvinnen med det dårlige rykte..

fröken K sa...

Grandiosa måste vara Norges nya nationalrätt.

Veronika sa...

Haha. Jag läser längre och längre ner, och det blir bara roligare. Jag är ju snart norge-expert, tack vare dig.

Bernt sa...

Jeg for min del har ikke skjønt hva man skal med salat på pizza'n i Sverige. Grandisen i frysedisken er også svindyr her,i tillegg er den _mindre_ enn den i Norge. Hørte på jobben i Danmark at de bruker å ha kremfløte (vispet grædde) i salater i Danmark! Og 30 minutters lønsj er ikke uvanlig hverken i Danmark eller Sverige. Danmark og Norge har de korteste arbeidsdagene og de høyeste lønningene, i Sverige arbeider man minst 40 timer i uka og har lavere måndeslønn. Forstå det den som kan...