17. august 2006

Tro inte att du är något, lille vän

Norge gör sig gärna till hemland för Jantelagen (”Du ska inte tro att du är något, du ska inte tro att någon bryr sig om dig, etc...”). Det var den dansk-norske författaren Aksel Sandemose som formulerade lagen som många norrmän känner igen sig i.

I den inhemska politiska debatten märks ofta Jantelagens inverkan. Ett exempel är när Dagbladet den 6 augusti på ledarplats skriver om ”Friskolenes fristelse” – om ”problemet” med att allt fler unga önskar att gå till en friskola:

”Tidas ånd er dessverre slik at vi i stigende grad vil være vår egen lykkes smed. Dugnadstanken, solidariteten og fellesskapsverdiene er på vikende front. De unge vil opp og frem, hver for seg. /.../ Vi ser mørkt på en slik utvikling.”
Och som internationell politisk aktör följer Norge nästan alltid Jantelagen. Norge intar sällan kontroversiella politiska ståndpunkter, utan söker sig till majoritetens mittfåra. Det finaste en norrman kan bli är internationell konfliktmedlare, och det märks på många sätt. Nästan varje gång det rapporteras i Norge om konflikten mellan Israel och Palestina så nämns också Osloavtalet, trots att det är få som numera egentligen tror på det. När förre statsministern Kjell Magne Bondevik avgick, valde han att bli chef för det nystartade ”Oslocentret för fred och mänskliga rättigheter” (dock oklart vad centret egentligen är, mer än ett kontor för Bondeviks personliga memoarskrivande). Norska Nobelkommittén har nästan uteslutande utsett okontroversiella och ofta harmlösa och småmesiga mottagare av Nobels Fredspris (undantaget är möjligen Mikhail Gorbatjov, som samma år som han mottog priset skickade stridsvagnar till Baltikum för att kväva frihetskampen).

Men det finns ett område där Jantelagen inte gäller – valfångst. Sedan Island slutade fånga val i slutet av 90-talet och Japan endast fångat val i forskningssyfte har Norge varit det enda landet i världen som har bedrivit kommersiell valfångst. Den internationella kritiken har varit skarp, men Norge har stått på sig. Efter år av försök att få till stånd en ändring av den internationella valfångstkonventionen (som Norge har brutit mot), ser det nu ut som om Norge, Japan och Island kommer att lyckas med att upphäva förbudet mot valfångst.

Det hade varit intressant om valfångstdebatten kunde tjäna som föredöme och göra att Norge skakar av sig Jantelagen också på andra områden.

PS// Och nej - jag har inga principiella invändningar mot valfångst så länge valbeståndet hålls på en acceptabel nivå. Valbiff med lök och smörstekta champinjoner är för övrigt fantastiskt gott! //

(Bilden kommer från den svenska filmen Hets från 1944.)

3 kommentarer:

Johan Wicklén sa...

Intressant iaktagelse. Jag var i Norge (Stavanger) nyligen för at hälsa på min lillebror som är där och jobbar, tänkte då att Norrmän verkar vara än mer neutrala och än mer påverkade av jantelagen än oss svenskar. Måste även nämna att det var smått omöjligt att förstå Stavangerdialekt och någon valbiff vart det tyvär aldrig tid för.

Degrator sa...

"Jantelagen" video 2006

http://video.google.com/videoplay?docid=-4303977686564782942

Anonym sa...

Vilken bra blogg! Precis den bekräftelse jag sökte på att det inte är jag som är skruvad... Man förstår ingenting när man kommer till Norge och jobbar - man är ditbeställd för att leverera kunskap de inte har in-house, och sedan vill de inte ta emot... (Man upplever ett sorts motstånd som det är svårt att sätta fingret på.)