En av de starkaste norska kulturella markörerna är matpakken. Ett par brödskivor med pålägg. Till det ett glas mjölk och en frukt. Det är vad alla norska barn har med sig till skolor och daghem – ingen skattefinansierad skollunch här inte.
Två tredjedelar av alla förvärvsarbetande norrmän har med sig sin egen matpakke till jobbet. Av de som köper sin lunch på jobbet äter de allra flesta ett par brödskivor i lunchserveringen.
Matpakken går hand i hand med visionen om ”den sunne nordmannen og den ordentlige norske familien”. På söndagsturen på fjellet eller i marka är det matpakke med apelsin och varm choklad som gäller. ”Ut på tur – aldrig sur!”
Det är nästan så man kan se historiska norska äventyrare som polfararen Fritiof Nansen eller vikingahövdingen Kong Sverre framför sig med en brödskiva med brunost i handen. Norsk Bondelag utropar ”å spise matpakke er en tradisjon i Norge!”
Ingenting kunde vara mer fel.
Traditionell norsk lunchmat – om vi så bara går ett drygt halvsekel tillbaka i tiden – är kokt mat.
Längs med västkusten dominerade lunchrätter som sildesodd (soppa med salt sill), blandaball (en boll av kokta rotfrukter) eller korngrynssoppa. I den mån det fanns bröd, så var det hårt och med salt sill som breddes på brödet i stället för smör. I inlandet dominerade dugurdsmat (mitt-på-dagenmat) som flatbrødsoll (hårt bröd i varm mjölk), kornvälling eller sodd (soppa med bitar av kokt kött och rotfrukter).
De flesta åt lunchen på gården som de bodde på eller jobbade för. Mitt på dagen ringde vällingklockan in till lunch. Det var ingen som hade matpakke med sig.
Brödlunchen lanserades av skolläkaren Carl Schiøtz i Oslo i slutet av 1920-talet. Han menade att barnen blev undernärda om de bara åt kokt mat. Barnen gick miste om viktiga fibrer och vitaminer.
Nyordningen med brödskivor var inte helt uppskattad, för det tog sådan tid att tugga den. Men kritikerna tystnade med tiden och brödlunchen – eller Oslo-frokosten, som den kallades – hade kommit till Norge för att stanna. Men det var först efter andra världskrigets slut som brödlunchen och med den matpakken blev vanlig i hela Norge.
Men är det sunt med matpakke, då? Visst kan det vara det – men det beror givetvis på vad som läggs på brödskivan. Ett av de mest populära påläggen är den norska brunosten, som av Norges ledande hälsoexpert Fedon Lindberg jämställs med mjölkchoklad. Brunosten innehåller stora mängder fett och socker, och tillsammans med ljust bröd är det inte speciellt hälsosamt. Snabba kolhydrater från socker och ljust bröd i kombination med fett från ost eller majonnäs är gott, men knappast nyttigt.
För att krossa myten om den sunda norska matpakken räcker det med att besöka påläggshyllan i valfri norsk matbutik. Utbudet av fet påläggskorv, majonnäs, räksallad och sylt är betydligt större än i Sverige (vilket inte är fallet med några andra matprodukter). Majonnäs är för övrigt en av de få matvaror som är billigare i Norge än i Sverige.
Således - matpakken är varken sund eller traditionell. Sorry.
25. oktober 2006
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
7 kommentarer:
Jeg kjøper det du sier, men at Fedon Lindberg er "Norges ledende helseekspert" er vel rimelig drøyt?!? (Veldig mange personer i norsk helsevesen har protestert rimelig kraftig mot teoriene hans, delvis med velfundert forskning som basis...)
Jag älskar din blogg! Själv är jag norrman i Göteborg och det är en klar ögonöppnare att se hemlandet i svenska ögon. Att du dessutom försöker bibehålla en så objektiv syn som möjligt gör det hela än mer intressant!
På tal om Fedon, hade han bott i Sverige tror jag hans syn på GI och mat skulle accepteras mer, i Norge går det nog ännu några år innan man ser att han har rätt (mer eller mindre). Han har gett sig in i en svår kamp, att kritisera norrmännens "matpakke" är som att kritisera allt Norge står för; natur, traditioner, individualitet.
/B :)
Prinsesse Lea - Nu bottnar ju det mesta av kritiken mot Fedon Lindberg i att han tjänar grova pengar på sina "slankekurer". Samt att han har blivit lite av en kändis som slankeekspert i media. Så får man inte göra i Jantelovens Norge.
Bettina - Tack för muntra tillrop!
Nja, grunnen til at jeg trakk det frem er at jeg har en familie full av leger og en næringsmiddelforskere som i alle fall overfor meg høres ut som de har ganske fornuftige mot-teorier til fedons teorier. Dessuten har jeg ikke så stor tro på janteloven. Og jeg har nesten aldri i hele mitt liv spist brødskive som matpakke!
Da Amundsen dro til Sydpolen var hovedkosten brødskiver med bringebærsyltetøy - og polareksperter mener at den hverdagslige kosten (i motsetning til nøtter, bær og tørket kjøtt og annet "næringsrikt" og "sunnt" som Scott satset på) var en bidragende årsak til at Amundsens og mennene hans klarte seg så utrolig bra.
I Norge spiser vi skikkelig mat - idiotdietter og "sunnhetsråd" som "helseeksperter" som denne Lindberg kommer med er det bare... andre idioter som følger (soyanøtter, WTF?!?). Disse idiotene drar statistikken i grøfta og ødelegger planeten med all den prefabrikerte og importerte dritten sin, men sjekk de som spiser skikkelig mat istedet for de som spiser "næringsrik kost" eller følger korka "dietter" - vet du forskjellen, forresten...? - og du vil se stor forskjell både når det gjelder helse, livslengde og trivsel.
PS. Sjekk det urnorske ordet "niste" - og du vil se at matpakken har utrolig mye eldre aner enn Oslofrokosten...
PPS: Sjekk også begrepet "lefse med klining" og dets lange og ærerike aner...
Legg inn en kommentar