6. november 2006

Herr Gårman lite mindre herre än förut

När jag var i sexårsåldern gick jag på Televinkens trafikskola en gång varannan vecka. Framför allt en sak fastnade i minnet – mannen på skylten för övergångsställe – Herr Gårman! Tillsammans med Televinken sjöng vi Herr Gårman-sången:

Herr Gårman!
Herr Gårman!
På vita strecken får man
Här men inte där tut tut!
Här men inte där tut tut!
Herr Gårman!
Herr Gårman!
På vita sträcken får man!


I Norge har Herr Gårman fram till nyligen varit en stilig herre i hatt - Hattemannen. Han skulle kunna vara hämtad från en klassisk Humprey Bogart-film.

Men nu är det slut för Hattemannen. Sedan i somras är han ersatt av en menlös streckgubbe – faktiskt ännu mer formlös än sin svenska kollega.

Bakgrunden är givetvis jämställdhet. Den norska motsvarigheten till Jämställdhetsombudsmannen – Likestillingsombudet – krävde att den macho Hattemannen skulle bytas ut mot en mer könsneutral figur. Statens Vegvesen tog till sig av kritiken och lanserade den nya streckgubben. Samma streckgubbe – men med spade i handen – finns också med på den nya varningsskylten för vägarbete. Tidigare visade skylten en manlig jobbare i keps.

Det som förvånar mig är att den här reformen har genomförts utan större uppmärksamhet. Jämför bara med der Ampelmann i Berlin – mannen med bredbrättad hatt som fanns på ljusskyltarna vid övergångsställena i Östberlin. Han har blivit kultfiguren för dem som växte upp i DDR och som inte önskar att alla minnen från dåtiden – onda som goda – ska försvinna för gott.

(Till höger ser vi överst den nu utrangerade Hattemannen, i mitten den nya norska streckgubben och nederst Der Ampelmann från Östberlin.)

Ingen kommentarer: