12. desember 2006

Förlåt, Trondheim

Jag var lite elak mot trøndere häromveckan. Ville bara säga att allt är förlåtet efter den här fantastiska vyn från Gamle Bybro över Nidelven en lördagsmorgon i december.

Tre saker du inte får missa i Trondheim:
  • Dromdedar Kaffebar. Inte långt ifrån där bilden är tagen ligger kaffebaren Dromedar - den bästa i Norge? Charmig miljö, trevlig personal och stort kaffekunnande i härlig kombination. Ligger i Trondheims charmigaste stadsdel Bakklandet, där du också kan uppleva cykelhissen Trampe.

  • Egon. Lite av restaurangernas Dressman. Dyrt och dåligt, men så populärt att deras 200-kronorspizzor tvingar mer ambitiösa restauranger att ta ner skylten.

  • Nidarosdomen. Förvisso inte Nordens största katedral (den finns i Uppsala), men väl den pampigaste. När Kungen Olav Haraldsson (mer känd som Olav den Helige) dog, la man honom i en hög i utkanten av Nidaros (nuvarande Trondheim). Enligt skalden Snorre Sturlasson skulle en härlig doft ha strömmat ut från den döde kungens kropp. Kanske var doften inte så härlig som Snorre vill ha det till, eftersom man snabbt skyndade sig att bygga en stor stenkyrka över graven.

2 kommentarer:

fröken K sa...

har du inga speciella tips om vad man ska göra i oslo innan man flyttar. jag ska några mil söderut om tre månader och vill få med så mycket som möjligt av oslo innan det är försent.

saccarina sa...

Snabbt og snabbt. Man driver fremdeles og bygger på Domen, snart tusen år etterpå.

Men takk for noen pene ord om Trondheim! Det må jo være en bra by når folk godtar trønderhets som en liten pris for å bo her :-)