16. november 2006

Steike - dæ e godt å værra trønder!

Jag är nyligen återkommen från några dagar i Tyskland. Där fick jag lära mig att den norska staden Trondheim heter Drontheim på tyska.

En dront är en utdöd fågelart från Mauritius. Dronten hade för små vingar i förhållande till sin tjocka kropp, och kunde inte flyga. Besökande sjömän hade inga problem att fånga dronterna och ta de med sig hem. Och vips, så var dronterna utdöda.

Men när portugiserna upptäckte Mauritius på 1500-talet, så kryllade ön av orädda dronter. Portugiserna kallade fågeln för doudo (på engelska dodo-bird), vilket på portugisiska är samma ord som för svagsint dummer.

En trønder (trondheimsbo) är alltså samma sak som en småfet, godtrogen och svagsint dummer som inte vet att han inte kan flyga. Eller?

5 kommentarer:

Teide sa...

Haha, veldig bra! Nu kom jag att tänka på en annan sak om Trøndere, som jag antagligen borde hålla käft om. (Nä.) Efteråt har jag fått stor respekt för trøndersk, men första gången (1998) jag hörde en person tala trøndersk så var jag säker på at han var efterbliven. Det är en urkul dialekt. Jag fattar inte hur den kan ha uppstått. Kanske du kan forska lite på det;-)?

Å sa...

JA! Gör det! Jag tycker det låter som att de försöker prata babyspråk, fast på norska...

Svorsken sa...

Jag ska till Trondheim i början av december (om de släpper in mig, efter det här inlägget). Då ska jag forska vidare.

Men visst är det så att trøndersk låter som ett nasalt, barnsligt babyspråk.

Härom sommaren körde vi mellan Trondheim och Røros och lyssnade såklart på NRK Trøndelag. Det var fredag eftermiddag och de återkom ständigt med information om allt det spännande som skulle hända i helgen.

Det var "trønderbluus i Steinjker" och "utstilling av gravamasjiiner og motorsaga i Stjørdal". Vi besökte inte något av evenemangen.

Tills vidare rekommenderas Midt Nytt från Åpen Post:

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/162

Esquil sa...

nehei, du slæpp itj ijnn, sjø! :)

jauda, toilla bærre, vi hi nu sjølironi. sjø.

trønderdialekten oppstod gjennom avl med degenererte svensker da trondheim var svensk i to år (1658-60?).

Arfo sa...

Du får spørre din kone eller svigermor som har en viss tilknytning til Trøndelag