17. november 2006

Du er EU-tilhenger dersom du viser at du er nordmann!

EU-kommissionen presenterar statistik på hur bra medlemsländerna är på att överföra EU-lagstiftning till nationell lagstiftning. Det kan handla om att ta bort gamla nationella regler som strider mot nya EU-regler eller om att införa nya lagar på det sätt som EU kräver. Bäst i klassen är Danmark – i juni i år var det bara 0,5 % av EU:s lagstiftning som inte fanns med i dansk lag. Som nummer två kommer något förvånande icke-medlemmen Norge, med 0,8 %. Sverige ligger en bit ned på listan med 1,4 %. Italien är sämst med 3,8 %.

Norge är alltså ett av de mesta EU-länderna utan att vara EU-medlem och utan att ha någon möjlighet att påverka reglernas utformning. Genom EES-avtalet får Norge tillgång till EU:s inre marknad, men priset är att EU:s regler måste följas. Dessutom betalar Norska skattebetalare en hög avgift för EES-medlemskapet – miljardbelopp per år – utan att få tillbaka något via regional- eller jordbruksstöd som inte är med i EES.

Men tillbaka till EU-reglerna. 2001 beslutade EU om gemensamma regler för hur bilskyltar ska se ut. De ska bland annat visa bilens nationalitet. Norge följer såklart med, och nu börjar dessa nya EU-skyltar att synas på norska bilar. Men EU-stjärnorna är ersatta med en norsk flagga.

Och såklart finns det många i Norge som är irriterade över Norges roll som bäst i EU-klassen utan påverkansmöjlighet. Men det går ju alltid att påverka i det lilla, tänkte den trønder, som besökte Statens Vegvesen häromveckan för att hämta ut nya bilskyltar.

- Allerede første dagen med nye skilter hadde vi en kunde som nektet å kjøre med flagg-skilt. Han var innbitt EU-motstander og oppfattet det blå feltet med flagg som et EU-pålegg, säger Olav Aalbu vid Trondheims trafikkstasjon till tidingen Vegen og Vi.

Så nu tillhandahåller Statens Vegvesen gratis klisterlappar för att täcka över nationalitetsbeteckningen på de nya bilskyltarna. Allt för att norska nationalistiska EU-motståndare ska behöva slippa visa att de är norrmän. Norsk logik är fantastisk.

(Foto: Knut Opeidel / Vegen og Vi)

3 kommentarer:

Bernt sa...

Jeg syns også det er dumt at Norge får tredd alle EU-lovene ned over hodet uten å få være med på å bestemme. Ifølge Grundlagens §1 (http://www.lovdata.no/all/hl-18140517-000.html#1) er antaglig EFTA/EØS-avtalen ulovlig. Da den bringer landet inn under en fremmed makt som et bideland. Nå hindret ikke denne paragrafen Sverige i 1814 til 1905 å ha et overherredømme over Norge, men det var dog også med tvang at unionen på den tiden ble opprettet.

Igår eller muligens forgårs viste SVT en reportasje om Øresundsregionen, og det handlet om at framtidens Europa er regionene som er det viktige, og ikke nasjonalstatene. Man kan være en Øresundsborger, (eller Skåning for den saks skyld) som man identifiserer seg meg. Dette avhenger noe av konteksten selvsagt, vinner det svenske ishockeylandslaget så kjenner man seg nok mer svensk mens det pågår. Så om bilene har et Skånsk flagg, norsk flagg eller EU-flagg er nok mindre viktig i framtida.

Jeg leste at i deler av Paraguay langs den Brasilianske grensa bor det så mange brasilanske pendlere at butikkene kun tar brasilanske kontanter selv inne i Paraguay. Sverige har riktignok forpliktet seg til å skifte til €uro, men er nokså bakstreverske og har trenert innføringen i noen år. (Et par andre kongeriker i EU, Kongeriket Danmark og De Forente Kongeriker [og Nord-Irland] har fått unntak og behøver ikke innføre €uroen.

Anonym sa...

Latterlig.
De såkalte "EU-skiltene" har ingenting med EU å gjøre, men er en del av en internasjonal avatle om nasjonalitetsmerking av motorkjøretøy. Denne sier at man ikke behøver ovalt nasjonalitetsmerke dersom landkoden er tydelig gjengitt på skiltet. De fleste land burker blå bakrunn for å definere dette i forhold til selve registreringsnummeret. Det brukes forskjellige farger så denne bakgrunnen, men alle EU-land bruker blått.
Andre land enn Norge og EU som også bruker denne typen bilskilt er bl.a. Albania, Australia (valgfritt), Aserbadsjan, Ghana, Hviterussland, Island, Libanon, Moldova, Russland, Uganda, Ukraina etc. etc.
Dette er fullstendig misforstått nei-til-EU-kamp. Det er langt mer saklig å boikotte Melodi Grand Prix (hvis det er noen som ikke allerede gjør dette ;-) ).
Faktisk, så er de nye norske skiltene en meget fin markering av det norske flagget, og at vi IKKE er medlem av EU.

Anonym sa...

PS. Det spesielle her i forhold til EU, er at de har bestemt at det skal KREVES nasjonalitetsmerke på alle biler som ikke hører hjemme i landet de befinner seg (ikke blå stripe, altså). I mange EU-land kan man velge om man vil ha blåstripe med nasjonalitetsmerke på skiltet eller ikke (som i Norge), f.eks. i Storbritannia.
Direktivet sier at man kan bøtlegge utenlandske bilister som ikke har nasjonalitetsmerke på bilen. Dette merket kan enten være en del av bilskiltet, eller et ovalt klistremerke. EU stiller enkelte krav til utformingen av integrert nasjonalitetsmerke på bilskilt, men det finnes ikke noe krav om at man SKAL ha dette. Danmark har derfor ikke innført "EU-skilt", men kjøper du ny bil i Danmark, får du den med ferdig påklistret ovalt DK-merke.