17. november 2006

Hänt i Norge: 1984

Upptäckte att NRK har dragit igång TV-serien ”Tilbake til”, där de visar återblickar på vad som hände under 80-talet. Igår var det dags för 1982, som jag redan har skrivit om. Men det är dags att jag får upp tempot i min serie ”Hänt i Norge” så jag inte blir omsprungen av NRK. Här några godbitar från Norgeåret 1984.
  • Den tredje april beslagtog polisen i Gjøvik en parabolantenn från en privatperson som hade monterat utrustning för att ta emot och se på utländska TV-kanaler. Det var förbjudet enligt norsk lag. Svensk TV gick det däremot bra att se på i östra Norge sedan många år tillbaka. Det är en av anledningarna till att norrmän överlag förstår svenska bättre än det svenskar förstår norska. Eller omvänt – det var tydligen inte så många svenskar som tyckte att det var mödan värt att försöka ratta in NRK på TV-apparaten...

  • Den tidigare statssekreteraren Arne Treholt fängslades och dömdes senare till 20 års fängelse för spioneri åt Sovjetunionen. Treholt, som arbetade åt arbeiderpartiministern Jens Evensen, hade försett KBG med militär strategisk information. Framför allt anses Treholt ha skadat möjligheterna för en överenskommelse om den så kallade Gråsonen i Barentshavet. Norge och Ryssland kivas fortfarande idag om var gränsen ska dras.

  • Yuppies – Young Yurban Professionals – blev ett begrepp. I Oslo började 80-talets börsyra att märkas och Norsk Språkråd hade fullt upp med att hänga med i arbetet med att förnorska de nya orden: ”Jappene trivdes særlig godt i 80-åra. Jappekulturen blomstra med børstraktorer og høy sigarføring. Men der var også de som forjappa seg. Det gikk dårlig med gjeldsslavene og gjeldsofrene.”
(Bilden: Arne Treholt blev fotograferad i Wien, när han samtalade med KGB-agenterna Gennadij Titov och Aleksander Lopatin.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten detalj; det het vel ikke yuppies, men "japper" fra det amerikanske YAP - Young Aspiring Professionals

Anonym sa...

USA: Yuppie - Young Upward (mobile) Professional,
UK: YAP - Yung Asiring Professional.
Japp er tatt fra den engelske betegnelsen.