21. november 2006

Vad hade du gjort med 9,500 kronor?

*Inkluderer kun mulighet til å se Bygdenorge. Kostnader for reise, mat og hotell kommer i tillegg.


* To uker i Egypt. Inkluderer flyreise Oslo – Sharm el Sheik t.o.r. Tolv overnattinger i dobbeltrom 4-stjerners hotell. Alle måltider serveres på hotellet og er inkludert i prisen.

Bygdenorge har problem. Det finns alltför många bönder, bondgårdarna är för små för att löna sig och transporter till och från fjärran fjällbygder är kostsamma. Därför bidrar vi som bor i Norge med enorma belopp till en liten del av befolkningen som vill leva kvar där de har bott sedan generationer. Och för att vi ska kunna se på fina kulturlandskap när vi är på semesterresa.

Men vad kostar det? Och är det värt det?

Om vi slår ihop norska statens utgifter för jordbruk (14 mrd kr/år), fiske (2 mrd kr/år) och distrikts- och regionalpolitik (1,6 mrd kr/år) blir summan 17,5 mrd kr per år. Fördelat på alla invånare i Norge blir det ca 3,800 kr per år och person.

Men vi betalar också via våra matinköp. På grund av ineffektivt jordbruk, höga tullar på importerad mat och dålig konkurrens betalar vi i Norge 46 % mer för vår mat än vad den genomsnittlige EU-invånaren gör. I Norge handlar vi mat för 18,000 kr per person och år. Det är 5,700 kr mer än vad samma matinköp hade kostat i EU.

3,800 kronor i skatt till Bygdenorge och 5,700 kr via prislappen på mat blir totalt 9,500 kr per år och norrman.

Kan jag få tillbaka de pengarna och byta in de mot en 14-dagars all-inclusive solsemester i Egypten, tack?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den gjennomsnittlige EU-borger tjener nok minst tilsvarende lite.
Nordmenn bruker en svært liten andel av inntekten til mat (under 10%)

Jeg tror svært få nordmenn hadde villet bytte bort norsk kulturlandskap og norsk mat med nedlagte bygder og gjengroing (som har skjedd i store deler av Sverige).

Du snakker også om ineffektiv landbruk:
Ja, vi kan aldri konkurrere med land med flatt landskap når det gjelder dyrket mark.
Ja, vi har mindre besetninger. Noe som gjør at dyrene ikke er utsatt for så mye smitte og får i seg mindre legemidler. Mange tyskere har blitt vegetarianere pga det store forbruket av antibiotika osv i tysk kjøttproduksjon + dyremishandlingen som blir en følge av effektiviteten, f-eks blir dyr fraktet levende over lange strekninger for å spare på utgiftene til kjølevogner for kjøtt. Det har vært mange hendelser av ekstrem dyremishandling under disse transportene av levende kjøtt gjennom hele Europa.

Tror vi foretrekker å betale mer for kjøttet enn å bli presentert slike historier i Norge.

Anonym sa...

Du har tydeligvis gått rett på reklamekampanjen til distriktene med 'Godt norsk'. Kampanjen har foregått over lang tid og fremstiller de norske produktene som langt bedre og sunnere enn, vel alt annet. Etter å ha opplevd europeisk matkultur og da spesielt kjøttprodukter må jeg si at jeg ikke har blitt skuffet over kvaliteten. Skuffelsen har heller kommet på grunn av den høye prisen vi betaler for middelmådige produkter i Norge.

Som du sier selv, vi kan aldri konkurrere med land som har bedre egnet topografi og som kan produsere i større omfang. Så hvorfor gjør vi det da? Hvorfor skal vi sløse penger for at noen skal kunne produsere middelmådige produkter?

De skal gjerne få lov til å bruke de ressursene de har til rådighet og produsere pg tilby produkter i markedet, men la da konsumentene bestemme hva de vil kjøpe, ikke la staten mer eller mindre ta det valget for konsumentene.

Om du foretrekker å betale mer for kjøttet, så er det ditt valg, men ikke ta det valget for meg!

Anonym sa...

Og de dyrene du spiser sine lidelser driter du selvsagt langt i...