21. november 2006

Hänt i Norge: 1985

Så nära i tiden men ändå så långt borta. Här lite av det som hände i Norge 1985:
  • Idag verkar det helt ofattbart att alla butiker skulle tvingas stänga kl 17. Varje dag. Men det var verkligheten i Norge fram till 1985. Høyre-ministern Astrid Gjertsen genomförde reformen av åpningstidsloven trots hård kritik från LO och Arbeiderpartiet. 1985 blev det äntligen möjligt för barnfamiljer där båda föräldrarna jobbade heltid att kunna handla mat på veckodagar.

  • Kommunfullmäktige i Lillehammer beslutade att ansöka om att arrangera vinter-OS 1994. De fick de också göra. Nu är det tre norska kandidatstäder som önskar göra samma sak 2018: Tromsø, Trondheim och Oslo/Lillhammer. I vinter ska Norges Idrettsforbund och Olympiske kommitté avgöra vilken av städerna som blir norsk kandidat. Därefter ska stortinget besluta om statliga finansiella garantier. En litet tips på vägen – vinter-OS går som regel av stapeln i februari. Så års är det dagsljus i Tromsø i på sin höjd ett par timmar per dag...

  • Efter år av norska motgångar och sistaplatser vann Bobbysocks finalen i Melodi Grand Prix med La Det Svinge. Som bevis på det norska folkets uppskattning blev Hanne Krogh och Elisabeth Andreassen utsedda till Årets Peer Gynt. Priset delas årligen ut av Stortinget och ”deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet”.
(Bilden: 1985 var året för Norges största musikframgång någonsin. Det handlade inte om Bobbysocks. Men om a-Ha som slog igenom med ”Take On Me”. Mycket tack vare musikvideon där tecknat och filmat blandades om vartannat.)

Ingen kommentarer: