3. oktober 2006

Hänt i Norge: 1982

I serien Hänt i Norge har vi tidigare sett på åren 1980 och 1981. Här lite om det som hände under året 1982 i Norge:
  • Du kan fråga en vilken som helst tysk om var han var kvällen den nionde november 1989 då Berlinmuren öppnades. Minnena sitter starkt. Precis som de flesta svenskar kan svara på frågan om var de var morgonen den första mars 1986 då Sverige vaknade upp till nyheten om att statsminister Olof Palme var mördad. Motsvarande ögonblick i Norge inträffade den 25 februari 1982. Hvor var du då Brå brakk staven, är frågan som de flesta norrmän kan svara på. Oddvar Brå var fjärdeman i det norska stafettlaget i skid-vm 1982 på Holmenkollen i Oslo. På upploppet bröt han staven, men lyckades – med en stav – spurta sig till en guldmedalj som delades med Sovjetunionen. I vissa länder minns man när en tredjedel av folket kunde kasta av sig diktaturens ok och förenas i en demokrati. I andra när chocken lamslog nationen efter ett mord på landets ledare. I Norge går minnena till en skidstafett.

  • Efter en lång tid av protester godkände Norges Høyesterett (Högsta Domstolen) utbyggnad av vattenkraft i Finnmark. Sameaktivisten Niilas Somby tog saken i egna händer och fäste sprängmedel runt brofästena på bron över Tverrelv i Alta. Han blev efterlyst och flydde till Canada där han sökte politisk asyl, men utvisades därifrån tillbaka till Norge. Tjugo år senare – 2002 – ville Sametinget hedra Niilas Somby för hans insatser. Något som väckte förundring, eftersom det inte tillhör vanligheterna att parlament hedrar personer som försöker använda sprängmedel för att få sin vilja igenom. De flesta parlament brukar kalla sådana personer för terrorister.

  • Alva Myrdal var en av de svenska socialdemokraternas viktigaste ideologer, som tillsammans med sin man Gunnar fördjupade idéerna om välfärdsstat och folkhem. 1982 utsåg Norska Nobelkommittén Alva Myrdal till mottagare av Nobels Fredspris. Priset fick hon för sitt engagemang i fredsrörelsen och sitt motstånd mot USA:s utplacering av medeldistansrobotar i ”fjärran länder, långt från hemlandet”. Verkligheten var den att Västeuropas demokratier tillsammans med USA var tvungna att möta Sovjets utplacering av SS20-robotar i sina totalitära lydstater i Östeuropa. Men verklighetsuppfattningen i Norska Nobelkommittén, som består av politiker utsedda av Stortinget, var en annan. Sovjet jublade.
(På bilden ser vi inte Niilas Somby, men väl det samiska gangstergänget från filmen Slipp Jimmy Fri. Filmen hade premiär tidigare i år och är den första norska 3D-animerade långfilmen.)

Ingen kommentarer: