16. november 2006

Årets norska julklapp

I England intog Indian Curry platsen som den vanligaste middagsmaten för några år sedan. Här i Norge har den djupfrysta Pizza Grandiosa samma position. I genomsnitt äter varje norrman en djupfryst pizza i veckan, och pizzorna med namnet Grandiosa på förpackningen är klart störst på marknaden.

För ett år sedan chockades Norge av nyheten att hela 150,000 norrmän äter Pizza Grandiosa på självaste julafton.

Inte helt otippat har därför Pizzaugnen blivit utsedd till årets norska julklapp.

Det är konsultbolaget Deloitte som har undersökt årets norska julklappsmarknad och kommer med följande motivering:

”Årets Julegave”: Pizzaovn for hjemmet
I snart 19 år har det uavhengige HUI kåret Årets Julegave i Sverige. For første gang gjøres dette i Norge, i samarbeid mellom HSH og Deloitte. Kriteriene for å bli valgt til Årets julegave er for det første at produktet må representere tiden vi lever i; for det andre at produktet må vare en nyskapning, eller det må ha skapt ny interesse i løpet av året; og for det tredje at produktet må representere høy salgsverdi eller selges i et stort antall enheter.

Årets Julegave er en pizzaovn til hjemmebruk, som må sies å være en sosialantropologisk fulltreffer. Norge er det landet i hele verden der det spises mest pizza.
Djupryst pizza är inte den enda skillnaden i matvanor mellan Norge och Sverige. Norrmännen äter också dubbelt så mycket chips och mer än tre gånger så mycket majonnäs som vi svenskar. Men så vinner de ju i skidspåret i alla fall...

1 kommentar:

Anonym sa...

grandiosa och coca cola. med en kvikk-lunsj till efterrätt. de där norrmännen är lätt genomskådade. ;)