11. desember 2006

Fuglesang finner Overflodens kilde!

Visst är det lite fånigt. All respekt till rymdforskaren och astronauten Christer Fuglesang som i helgen fick sitt livs dröm uppfylld. Han har lagt upp hela sitt liv och sin karriär för att tillhöra den exklusiva kretsen av världens bäst betalda mekaniker. Nu ska de tydligen skruva fast lite nya delar på rymdstationen ISS. All respekt för det, som sagt.

Men fånig är den nationalism som präglar media. Dagens Nyheter har en ny sektion under namnet ”Det svenska rymdäventyret”. Vadå svenskt? Fuglesang är förvisso svensk och har doktorerat i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet. Men där upphör det svenska. Sedan 1992, när Fuglesang utsågs till en av European Space Agency’s astronauter, har han bott i utlandet. I Moskva, Genève och Houston.

Och norrmännen är såklart inte sämre. Tidningen Fædrelandsvennen toppar med ”Første ’nordmann’ i verdensrommet!”. Christers pappa Steinar flyttade nämligen från Norge till Stockholm för över 50 år sedan.

Så nu väntar vi bara på nyheten om att ”Fuglesang finner Overflodens kilde!” Det närmaste Norge har kommit några rymdäventyr är rimligtvis Brødrene Dahls expeditioner i kanoten Elvegris längs Overfloden. Bland annat fick ju brodern Roms ritningar på en tidsmaskin från några märkliga figurer i ett rymdskepp.

Brødrene Dal är välkända i Sverige. Serierna har visats i flera omgångar. Mindre känt är att varken Gaus, Roms och Brumund är några vanliga förnamn i Norge. Enligt Statistisk Sentralbyrå är det färre än tre som heter något liknande, så namnen finns inte ens med i statistiken.

Gaus Dal – som egentligen skulle varit med på Amundsens sydpolsexpedition 1911, men kom inte med eftersom han inte var född – delar namn med Gausdalen i Oppland.

Brumund Dal – lillbrodern som tillsammans med Fantomen delar världsrekordet i att hålla andan i badkaret – har såklart sitt namn efter Brumunddal i Hedmark.

Roms Dal – den begåvade brodern som talar många språk, bl.a. flytande salmiak – är uppkallad efter fjordlandskapet Romsdal på norska västkusten.

Ingen kommentarer: