19. desember 2006

HydroStat - på uppdrag av staten

Igår presenterades nyheten att norska oljeföretagen Statoil och Norsk Hydro går samman. I norsk media beskrivs detta som att det nya företaget blir en världsgigant, vilket är en sanning med modifikation. Statoil är idag ett av världens 15 största oljebolag. Tillsammans med Norsk Hydro kommer ”HydroStat” (det nya företaget ska få ett nytt namn – vilket är inte klart) bli nummer nio i världen. Jättarna i ”The Supermajor six” (ExxonMobil, Shell, BP, Total, Chevron och ConocoPhilips) är mer än dubbelt så stora.

Däremot är det säkert så att det är rätt och riktigt att slå ihop företagen. Det borde ha gjorts för flera år sedan. Den norska oljebranschens framtida tillväxt handlar allt mindre om Nordsjön och allt mer om andra världsdelar. Då är det en styrka att vara stor. Ett exempel är den förhandlingarna om utbyggnaden av det ryska gasfältet Stohkman, där Statoil och Hydro har uppträtt förvirrande. Ibland som konkurrenter, ibland som samarbetspartners.

Men det är inte att undvika att dra till minnes en del kommentarer runt det planerade samgåendet mellan Telia och Telenor i 1999. Det slutade i politisk catfight – något vi redan ser embryon till i ”HydroStat”. Den främsta orsaken till det havererade samgåendet mellan Telia och Telenor var den politiska inblandningen. Den återfinns så det räcker och blir över i ”HydroStat”.
  • Statsminister Jens Stoltenberg annonserar att norska staten kommer att köpa sig upp från 62% ägande till minst två tredjedelar i ”HydroStat”. ”Dette er en langsiktig målsetning. Den norske staten er rik.”

  • Arbeiderpartiet och LO är starkt kritiska till att företagen har kommit överens om att Norsk Hydros VD Erlend Reiten ska bli styrelseordförande i ”Hydrostat”. Det är en fråga för ägarna, dvs. staten, dvs. Arbeiderpartiet och LO, menar de.

  • Näringsminister Dag Terje Andersens första kommentar handlade inte om de nya möjligheterna för ”HydroStat”, utan om att Statoil-VD:n Helge Lund, som blir ny VD för ”HydroStat”, inte ska få höjd lön. Senterpartiets finanspolitiska talesman Per Olaf Lundteigen kontrar med att Lund borde få sänkt lön.

  • Statoil har sitt huvudkontor och de flesta anställda i Stavanger. Norsk Hydro i Oslo. ”HydroStat” kommer ha huvudkontorets postadress i Stavanger, men i den nya ledningen bor sex av nio i Oslo. Här kommer den distrikspolitiska aspekten in.

  • Den politiska enigheten är stor – från vänster till höger. Den tidigare Høyreledaren Kåre Willoch kommenterar samgåendet med att: ”Bare staten kan sikre at det nye store energiselskapet forblir på norske hender.”
Lycka till, som vi säger.

(Bilden – dåvarande statsministern Kjell Magne Bondevik "Til krig mot Sverige" i samband med det planerade samgåendet Telia – Telenor. Tonerna av politisk inblandning i näringslivet går igen...)

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropos Telia-Telenor: I dag er vi jo glade for at Telenorsjefen dengang var så kantigt osvensk at han ikke engang hadde blitt sluppet inn på Nobelfesten som hjelpemann for TV-reporterne.

Så slapp vi Telia-fiaskoen :)
http://www.e24.se/dynamiskt/it_telekom/did_14260184.asp