19. desember 2006

Best i verden 2006

Jag skrev häromdagen om att Dagsavisen kårade debutalbumet från norska 120 Days till ”det beste albumet i verden 2006”. Så nu kan jag inte hålla mig när jag ser inflytelserika amerikanska indie-magasinet Pitchforks 100-bästalista för 2006. Tre av de tio bästa spåren är svenska. Inget norskt så långt ögat kan se.

Det är gamle punkbasisten Christian Falk med sin favoritsångerska Robyn, det är södermalmsgänget Peter Bjorn and John och slutligen Göteborgssyskonen Karin och Olof Dreijer i The Knife på en hedrande andraplats!

Och The Knife firar med att spela in Christmas Raindeer som julklapp till oss alla. Spåret kan laddas ner här. (OBS! De flesta av låtarna på senaste skivan Silent Shout är bättre än julsången – särskilt då spåret Marble House med Jay Jay Johanson på sång!)

Tipstack: Nunstedt

UPDATE 20/12: Nu har Pitchfork också listat 2006 års bästa album. Vilka som kom på första plats? The Knife och Silent Shout, såklart! Fortfarande inget norskt att se på listan, men kulturminister Trond Giske kontrade igår med att staten ska ge ytterligare en miljon av våra skattepengar till norsk musikexport. Då ordnar ju sig allt till slut.

Ingen kommentarer: