15. desember 2006

Partipolitiskt kungahus

Författaren Ari Behn, gift med norska prinsessan Märtha Louise, orsakade stor uppmärksamhet häromveckan när han gick ut offentligt med att han alltid har röstat på Arbeiderpartiet: ”Azzå. Jeg har en fri rolle. Jeg er forfatter, azzå. Og jeg kommer fra Moss og har lisens for å kjøre truck. Og jeg er bestevenn med kulturminister Trond Giske. Azzå.”

Oppositionen är helt ifrån sig och internt inom arbetarrörelsen ifrågasätts kulturministern för sitt blåblodiga umgänge. Det var nämligen på ministerns 40-årskalas som Behn kom med sitt avslöjande.

Men det hålls tyst om episoden från slutet av 80-talet då två kostymklädda herrar från slottet kom på besök till Høyres Hus på Stortingsgata i centrala Oslo. Det kom för att vänligt men bestämt lämna tillbaka det medlemskort som kronprins Haakon Magnus hade fått efter att ha erlagt medlemsavgiften i Oslo Unge Høyre. Ett par av kronprinsens politiskt engagerade klasskompisar på Kristelig Gymnasium fick se sig blåsta på den nyvärvningen.

(Bilden är från 2003 då Ari Behns och Prinsessan Märtha Louises dotter Maud Angelica döptes. Längst upp till vänster står för övrigt nyss nämnde ap-ministern Trond Giske. Han var dopfadder. Och längst upp till höger; han som har rekordet i kortast medlemskap i Unge Høyre.)

Ingen kommentarer: