11. januar 2007

1000 miljarder: Deilige jordbær

Hur beskriver du välsmakande mat? Det undrade i alla fall norska Landbruks- och matdepartementet, som har låtit undersökningsföretaget Synovate MMI fråga 1000 personer "Hvis du skulle beskrive smaken på mat som du synes smaker godt, hvilke ord bruker du da?” Resultatet?

  30% säger ”smakte godt” eller ”godt mat”
  21% säger ”deiligt”
  17% säger ”nydelig”
  16% säger ”kjempegodt” eller ”veldig godt”

Ett annat resultat av undersökningen är att 89% menar att smaken är en mycket eller ganska viktig orsak till att folk köper jordgubbar. Medan bara 65% tror att det är lika viktigt när vi handlar potatis. Nähä?

Och sådana undersökningar går det skattepengar till?! Det är i alla fall inte för mig helt självklart att förstå vad min vän landbruksministern har för nytta av den här informationen.

1000 miljarder
Stat och kommuner i Norge får varje år in över 1000 miljarder kronor via skatter (80%), olja (10%) och räntor från kassakistan (10%). 1,000,000,000 kronor. Det blir 230,000 per norrman och år. Tänk vad man kan göra med så mycket pengar!

Det mesta av pengarna går såklart till att ta hand om sjuka och gamla, till skolor och utbildning, och till polis, försvar och brandkår. En hel del går till hjälp till fattiga i andra delar av världen. Och till norska bönder. Men det finns fortfarande pengar över. Och det finns ingen hejd på fantasin när det handlar om att använda andras pengar.

Ingen kommentarer: