12. januar 2007

Norska ord som inte finns på svenska: Gullrekka

Äntligen är det dags! Efter några veckors uppehåll över jul och nyår återkommer fredagskvällen på NRK1 som vi känner den.

Tro det eller ej, men sedan 1999 har prime time på NRKs fredagkvällar sett likadan ut och går under namnet Gullrekka. TV-tablån från september 1999 är helt identisk med tablån från januari 2007:

19:30 Norge rundt. Förra året var det 30-årsjubileum för denna orgie i skolrevyer, hundutställningar och protester mot dåliga vägar. NRKs distriktsnyheter summerar det bästa av veckans nyheter i en kavalkad.

19:55 Beat for beat. Det enda programmet i Gullrekka som NRK har försökt att byta ut mot andra underhållningsprogram. Men nu är motsvarigheten till Sveriges Televisions Så ska det låta tillbaka där det hör hemma.

20:55 Nytt på nytt. Jon Almaas, Anne-Kath. Hærland och Knut Nærum är rappa i käften när de kommenterar aktuella nyheter tillsammans med gäster. Men det känns som om rappheten börjar gå på rutin.

21:25 Først & sist. Fredrik Skavlan – i Sverige mest känd för att ha norpat Maria Bonnevie från Mikael Persbrandt – är NRKs oomstridde talkshowkung. Gäster, som misstänkt ofta har egen en nyutgiven bok att göra reklam för, har samtalat med Skavlan sedan hösten 1998.

22:15 Detektimen. Krim – deckare – är stort i Norge. Inte en påsk kan gå utan en följetong – årets påskekrim. Och inte en fredagskväll utan Detektimen. Oftast visas billigt inköpta tyska eller australiensiska polisserier.
Detta är Gullrekka som vi känner den. Vi tackar public service! Och vi gläder oss för att våra 3,5 miljarder i licenspengar till NRK bidrar till det nyskapande och smala utbud som de andra profithungrande TV-kanalerna aldrig vill visa.

Att Norge är ett litet land märks för övrigt på att den ansvarige för Gullrekka - NRKs underhållsningschef Charlo Halvorsen - är gift med finansminister Kristin Halvorsen. Bröd och skådespel till folket från en och samma familj!

(Bilden: Programledarna för Gullrekka hösten 1999. Och våren 2007 för den delen. Från vänster: Fredrik Skavlan, Knut Nærum, Anne-Kath. Hærland, Ivar Dyrhaug och Jon Almaas.)

1 kommentar:

Teide sa...

Hejsan! Vet du om att du blev omtalad på P4 i eftermiddag?
"Bloggaren Ja, vi elsker" just när jag körde över Drammensbron på väg hem. Grattis till kändiskapet. Av nån anledning kommer jag inte ihåg resten av det som blev sagt...