12. februar 2007

Bland Stenmarksmössor och Mariusgensere

Just nu pågår alpina världsmästerskapen i Åre med framgångar både för Sverige och Norge. I Skandinavien har vi starka traditioner av vintersport, något som också har påverkat klädmodet.

När jag började första klass hösten 1980 var det Stenmarksmössa som gällde på skolgården. Stickade björnar eller ekorrar på en toppig luva. Ingemar Stenmark var hur stor som helst.

Jag minns fortfarande hur den stora svartvita TV-apparaten rituellt rullades in i klassrummet när det skulle bli dags för tävling. Som åttaåring var det en självklarhet att kunna rabbla namn som Bojan Krizaj, Marc Girardelli, Stig Strand och inte minst bröderna Phil och Steve Mahre. Men störst av alla var Ingemar. Och alla hade vi hans mössa. Min var grön med svarta ekorrar på.

I Norge var det Mariusgensern som regerade. Också den med koppling till det alpina.

Marius Eriksen var bara 17 år när han flydde från det av Tyskland ockuperade Norge 1940. Han tog sig via England till Little Norway i Kanada, där han utbildade sig till stridspilot. Efter ett par år i Kanada anslöt han till 332. Norwegian Squadron i England. Han flög räder över det ockuperade Frankrike och sköt ned tio tyska flygplan. 1943 blev han nedskjuten över Frankrike och tillbringade resten av kriget i tyskt fångläger.

Efter kriget återförenades Marius med sin bror Stein i Oslo. De hade båda vuxit upp i Holmenkollen utanför Oslo och skidåkning låg varmt om hjärtat.

1952, när Oslo stod som värd för vinter-OS, blev Stein Eriksen alpin guldmedaljör. Han var den förste olympiske guldmedaljör som inte kom från Alperna. Två år senare, vid skid-VM i Åre, var han tävlingarnas stora attraktion. Han var den alpina sportens första superstjärna, med tillhörande romansrykten i media och allt.

Marius var också han en skicklig alpinist, men valde i stället en karriär som skådespelare. Det var i filmen ”Troll i ord” från 1954, där Marius hade en av huvudrollerna som skidtränare, som Marius slog igenom. Marius berömmelse fick sig en rejäl skjuts av brodern Steins framgångar.

Idag är det inget ovanligt att kända profiler från idrott och film lanserar sina egna klädkollektioner. Men Marius Eriksen var helt klart tidigt ute.

Det var lilla Sandnes Uldvarefabrikk som kom på idén att använda Marius Eriksen som reklamplakat för sina ulltröjor. Alla ulltröjor som fanns med i filmen ”Troll i Ord” kom från deras produktion. Kanske Norges första förekomst av lyckad product placement?

Marius Eriksen kunde efter några års skådespelande dra sig tillbaka i sportbutiken som han övertagit från fadern med samma namn. Butikens storsäljare var givetvis Mariusgenseren (gensere = tröja).

Ingen kommentarer: