12. februar 2007

Gråt for meg Charlottenberg

Jag läste nyligen "Snø vil falle over snø som har falt". En trevlig liten bok av Kongsvinger-författaren Levi Henriksen.

Nu upptäcker jag att han finns på Forfatterbloggen. Bland annat med en utsökt exposé över hur det känns att besöka Charlottenberg - på den svenska sidan gränsen några mil från Kongsvinger. Charlottenberg, vars Systembolagsbutik länge var den som sålde mest i Sverige - men i första hand inte beroende på törstiga Charlottenbergare. Det vet vi ju alla, att i Charlottenberg dricks det bara köpesprit på julafton.

Hur som helst. Tillbaka till Henriksens utflykt till Charlottenberg: "Å besøke Charlottenberg 2007 gir meg en følelse av å være en Belgier på besøk i Belgisk Kongo."

Läs mer här.

2 kommentarer:

kjell sa...

Ikke bare på Hedemarken, men også andre steder av Østlandet(NB. Ikke de urbane!) er Charlottenberg en institusjon. Men det nye Thon-senteret er et litt sært uttrykk for kulturimperialisme. Å finne norske bøker i en svensk bokhandel er.. rart. Men litt bør vi jo ha igjen for 1814 og alt det der.

Anonym sa...

Hahaha... underbart. Som att åka till Thailand och käka köttbullar. Våra bröder i väster kan gärna få norskifiera Charlottenberg, Strömstad etc. Take it... om de lovar att ta tillbaka Dressman.
/Henrik :-)