15. februar 2007

1000 miljarder: Skitkonst

Under 2005 firades 100-årsjubiléet av Norges självständighet över hela landet. Det var stora som små manifestationer. På Nasjonalmuséet for Kunst i Oslo ville man inte vara sämre, och letade efter passande konstverk att ställa ut för att manifestera Norges självständighet.

Letandet ledde fram till ett inköp av konstverket Liberté av konstnären Lars Ramberg. Det är tre offentliga toaletter – en röd, en blå och en vit – som enligt den dåvarande museidirektören "är ett väldigt demokratiskt konstverk. Det handlar om något som alla behöver."

Konstverkets prislapp var cirka en miljon norska skattekronor.

Men inte nog med det. I år är det dags för den prestigetunga konstutställningen Biennalen i Venedig. Länge var det oklart om Norge skulle finnas representerat, men nu har Oslos kommunalråd med ansvar för kulturfrågor beviljat 400,000 kronor till – hepp! – Lars Ramberg för att han ska kunna resa till utställningen i Venedig och representera Norge med sina tre utedass.

Norges nationalskald Petter Dass hade varit stolt.
1000 miljarder
Stat och kommuner i Norge får varje år in över 1000 miljarder kronor via skatter (80%), olja (10%) och räntor från kassakistan (10%). 1,000,000,000 kronor. Det blir 230,000 per norrman och år. Tänk vad man kan göra med så mycket pengar!

Det mesta av pengarna går såklart till att ta hand om sjuka och gamla, till skolor och utbildning, och till polis, försvar och brandkår. En hel del går till hjälp till fattiga i andra delar av världen. Och till norska bönder. Men det finns fortfarande pengar över. Och det finns ingen hejd på fantasin när det handlar om att använda andras pengar.

Ingen kommentarer: