5. februar 2007

Lika som bär?

Norges miljöminister Helen Bjørnøy har som de flesta miljöpolitiker gett sig in i tävlingen om vem som är mest emot växthuseffekten. Men hon ger sig in i det här racet i ett land som lever på olja och gas.

Häromveckan uttalade Bjørnøy att Norge ska minska utsläppen av klimagasser minst lika mycket som EU under de kommande åren. Både statsminister Jens Stoltenberg och Slitherin-chefen, förlåt Bjørnøys partiledare och finansminister Kristin Halvorsen, satte dumstrut på Bjørnøy och ställde henne i hörnet.

I helgen hade Bjørnøys parti, Sosialistisk Venstreparti, landsmöte och gav Bjørnøy sitt fulla stöd. Bjørnøy är världens bästa miljöminister, menar SV inte helt otippat om sin partikamrat.

Nåväl, låt oss först se om orden också följs av handling eller stannar vid verkningslösa slag med trollstaven. För visst finns det likheter med Draco Malfoy?

1 kommentar:

Genese sa...

Av og til forsvinner fornuften med idealismen. Jeg antar at partiet må realitetsorientere seg litt etter disse vedtakene. Og da gjelder det ikke at Norge er produsenter av olje, men mer i forhold til hvordan fossilt brensel egentlig brukes i Norge.