6. februar 2007

Varför bloggar inga norska politiker?

Aftenposten uppmärksammar idag, precis som jag gjorde för några veckor sedan, att Sveriges utrikesminister Carl Bildt har börjat blogga igen. Det som har hänt nu är att han har lämnat sin tidigare engelskpråkiga blog, till förmån för en blog på svenska; Alla dessa dagar. Med hela 30,000 besökare under den första veckan får nog Alla dessa dagar anses som den största politiska kommunikationskanalen i Sverige.

Bildt är i detta avseende ett föredöme. Genom att tidigt ta till sig direktkommunikation med allmänheten genom e-post, nyhetsbrev, web och blog har han kommit närmare väljare och journalister. I söndags – den 4:e februari – var det förresten 13 år sedan Carl Bildt som statsminister manifesterade sin närvaro på Internet genom att skicka ett e-mail till Bill Clinton.

I Sverige har också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och integrationsminister Tobias Billström tidigare varit flitiga bloggare. Men inträdet i regeringskansliet verkar dessvärre ha medfört långvarig skrivtorka från dessa två.

I Norge är det inga politiker på toppnivå som delar med sig av sina synpunkter i bloggform. Finansminister Kristin Halvorsen gjorde ett försök häromåret, men det var alltför uppenbart att det var hennes partistrateger och inte hon själv som låg bakom initiativet som därmed stöp.

Faktum är att inga norska politiker från regering eller Storting delar med sig av sitt arbete via egen blog. Rätta mig gärna via en kommentar om jag har fel!

Update - norska bloggande politiker
Odd, Prinsesse Lea och Iversen gör mig uppmärksam på att det finns en (!) norsk stortingspolitiker med egen blog:

Heikki Holmås, stortingsrepresentant för Sosialistisk Venstreparti
Därutöver finns det flera bloggande politiska profiler, som SV:s viceordförande Audunn Lysbakken och Unge Høyre-ordföranden Torbjørn Røe Isaksen.
I dagens artikel i Aftenposten intervjuas Anne Lene Dale Sandsten, som är kommunikationschef för Norges utrikesminister Jonas Gahr Støhre. Hon är imponerad över att Carl Bildts öppenhet på bloggen. Men hon vill såklart inte ställa sin chef i dålig dager, så hon tillför: ”Men han [Gahr Støhre] sms-er med Bildt. Og så er han på e-post.”

Andra läsvärda bloggande svenska politiker:

Sofia Arkelsten, riksdagsledamot för moderaterna

Fredrik Federley, riksdagsledamot för centerpartiet

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för moderaterna

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker för moderaterna

Annie Johansson, riksdagsledamot för centerpartiet

Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot för moderaterna

Fredrik Malm, riksdagsledamot för folkpartiet

Tomas Tobé, riksdagsledamot för moderaterna

Fler länkar och bra bevakning av den svenska politiska bloggvärlden finns hos hos alltid läsvärda Gudmundson.

2 kommentarer:

Odd sa...

Hvorfor ikke? Sannsynligvis fordi norske politikere har en god tradisjon for å henge etter utviklingen. Det er riktignok ytterst hederlig innsats blant den yngre garde, men blant stortingspolitikerne vet jeg bare om Heikki Holmås.

Prinsesse Lea sa...

Heikki Holmås, samt SVs nestleder Audun Lysbakken...