19. mars 2007

-Han gjør som arbeiderbevegelsen har gjort i Norge

Två blickar på "Nytt om namn"-sidorna i två tidningar sätter lärdomar av historien i märkliga perspektiv.

Dagens Nyheter porträtterar den siste DDR-ledaren Egon Krenz, med anledning av hans 70-årsdag. Han beklagar att Berlinmuren har fallit och att han vantrivs i nutiden. "Jag kan inte komma överens med det här systemet, eftersom systemet inte kommer överens med mig", säger Krenz.

Idag, drygt 17 år efter murens fall, kan vi le åt en gammal knäppis som Krenz. Men i sin krafts dagar var han minsann inget att le åt.

Först förra året avslutade Krenz ett sexårigt fängelsestraff, dömd bland annat för mord och valfusk. Krenz var en del av den östtyska diktaturens innersta kärna – från sin tid som generalsekreterare för kommunistpartiets ungdomsförbund på 60-talet till han blev DDR:s statschef 1989.

Representanter för skandinaviska vänsterorganisationer var tidigare vanliga gäster hos sina kamrater i Östeuropa. De flesta av har nu rannsakat sin förtid, kommit fram till att de gjorde fel i att stödja diktaturer och har gjort avbön. Gott så. Vi kan alla göra fel, men som tur är kan vi alla lära av historien. Egon Krenz må vara undantagen.

Så till nästa tidningsporträtt!

Norska Dagsavisen intervjuar den facklige ledaren Jan Davidsen. Han är ordförande för Fagforbundet, som har sin motsvarighet i svenska Kommunal. Dessutom sitter han i norska Arbeiderpartiets partistyrelse.

Dagsavisen frågar Davidsen om hans favoritpolitiker: "Venezuelas president Hugo Chavez. Han er i ferd med å ta grep i et land der forskjellene er store og fattigdommen omfattende. Han gjør som arbeiderbevegelsen har gjort i Norge", säger Davidsen.

Vän av ordning frågar sig om den norska arbetarrörelsen verkligen har samma program som Chavez?
Jan Davidsen anser uppenbarligen att han måste ta över där den nyligen avhoppade norska LO-ledaren Gerd-Liv Valla slutade.

För ett år sedan krävde Valla att Norge inte skulle låta oppositionella kubaner tala på den norska frihetsdagen 17 mai. Detta eftersom de skulle kritisera Fidel Castro. Valla hade minsann varit på Kuba och pratat med kubanska politiker, och det fanns alls inga bra orsaker till att avhoppade kubaner skulle få sprida osanningar på 17 mai.

Den då relativt nyligen tillträdda norska vänsterregeringen hängde på och utrikesministern uttalade att oppositionella kubaner minsann inte skulle få tillträde till några norska talarstolar på 17 mai. Den kubanska ambassadören lät meddela att de var nöjda med den norska regeringens beslut.

Också Sosialistisk Venstreparti, som är ett av partierna i den norska regeringen, var mycket nöjda med beslutet. Deras stortingsrepresentant Halgeir Langeland, nominerar för övrigt varje år Fidel Castro till Nobels fredspris.

Kanske sista chansen i år, eller är Langeland, Davidsen och Valla möjligen sådana som Krenz, som aldrig lär av historien?

4 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...

Veldig, veldig bra!

Fredrik Mellem
Sosialdemokrat

http://www.sosialdemokrat.blogspot.com

Å sa...

Du är så bra! Var fasiken hittar du allt? Jag är hur imponerad som helst...

Maja sa...

Oj, skrämmande men upplysande! Tack!

Anonym sa...

Det var intressant indeed!
Har du förresten läst "Honeckers kanderade äpple"? Den kom på svenska nyligen. Jätteintressant om hur systemet förtryckte även det uppväxande släktet som skulle växa upp till goda socialistiska pionjärer - men hur en del, som författarinnan, gjorde subtilt uppror inom systemet.