Var och varannan norrman befinner sig just på Påskefjellet under påskveckan. Det är inte utan att vän av ordning frågar sig om det inte blir väldigt trångt där? Men det hela underlättas av att Påskefjellet kan ligga lite varstans, ungefär som den alternativa påskdestinationen Syden. I vårt fall ligger Påskefjellet en bit upp i Gudbrandsdalen, några stenkast från Prinsehytta där kungafamiljen firar sin påsk.
Hytta på fjellet är inte bara familjens andningshål från den jäktade vardagen. Den är också fylld av traditioner och historia. Traditioner som jag försöker tillnärma mig och en historia som jag försöker lägga nya blad till.
Några exempel:
- Till frukost ska det vara stekt ägg, bacon och lefse. Inget annat. För så har det alltid varit.
- Klockan tio ska vi lyssna på Påskelabyrinten på radion. Till klockan elva. Under Påskelabyrinten gör vi inget annat. För så har det alltid varit.
- På skidturen (som i år halkades fram på sällsynt hårt och isigt före) ska vi ha med varm choklad och apelsin. Möjligtvis en Kvikklunsj, men inget annat. För så har det alltid varit.
- Efter skidturen ska det vara en akkevit sittande mot husväggen i aprilsolen. Inget annat. För så har det alltid varit.
- Efter middagen sätter vi oss framför den enda tv-kanal vi kan få in (NRK1) och löser NRK:s Påskenötter. Inget annat. För så har det alltid varit.
Det är inte bara självklart och uppskattat. Men så blir det när det tas med en svensk till det mest norska av det norska; hytta på Påskefjellet.
(Bilden: En traditionsriktig norsk påsk på Påskefjellet tillsammans med gryteretter från Toro.)
2 kommentarer:
Oi svorsken, jeg kondolerer, men om det er noen trøst så har du ikke giftet deg inn i verdens merkeligste familie. De er bare helt alminnelig norske.
Her i Sverige blir man veldig glad på den norske måten når man oppdager at alle butikker har oppe hele påsken. Hedninger!
Kevitt? Calvados? I påsken? nei, nei ,nei, tradisjonene tilsier at det skal være gin!
Legg inn en kommentar