26. november 2007

Gauche Caviar

Inom kort blir vi fler svenskar i Oslo! Tidigare ordföranden för Ung Vänster Ali Esbati flyttar till Oslo för att bli debattredaktör för vänstertidningen Klassekampen. (Tidningen fanns förresten med bland stöttespelarna till helgens Afghanistan-demonstration, som jag skrev om igår.)

Men det är inte alltid enkelt att vara arg vänsterradikal i dyra Norge.

Om du inte redan har löneförhandlat, Ali, så bör du läsa det här:

Till sin hjälp fick Klassekampen förra året höjt presstöd till 16,2 miljoner kronor. Om vi tänker oss att det beloppet ska täcka lönekostnaden för de 27 redaktionsmedlemmarna, blir det en genomsnittlig årslön på en dryg halvmiljon norska kronor per redaktionsmedlem. Och jag som trodde att lönenivån på tidningsredaktioner var jämförelsevis låg. (Jag räknar inte in annonssäljarna i redaktionen – jo de har sådana – för de borde ju rimligtvis täcka sina egna kostnader. Och prenumerationsavgifterna borde ju åtminstone täcka produktionskostnaden, eller?).

Bland Klassekampens övriga krönikörer finns sedan tidigare den svenske vänsterpartisten Jonas Sjöstedt, som efter en tid vid EU-parlamentet i Bryssel flyttat till New York. Adressen är närmare bestämt exklusiva Park Avenue på Upper East Side, varifrån han eldar på den norska vänstern med sina krönikor i tidningen som är Ali Esbatis nya arbetsgivare.

Tipstack: Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarblogg.

PS1// Uttrycket Gauche Caviar kommer från franskan och betyder Kaviarvänster. Alltså personer som hävdar att de är socialister utan att själva behöva göra avkall på livets goda.

PS2// Illustrationen visar en oljemålning av Berit Overgaard.

2 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Passupp för denne eminente
socialistiska teoretiker. Hans regressionsanalyser går inte av för hackor och lyckas han inte med dom så brukar anklaga sina medkamrater för sexorgier.

Anonym sa...

Löjligt uttryck. Att kalla sig liberal och vara för ökad övervakning är ett konkret och talande exempel för något som är ideologiskt snett. Att själv inte vara fattig men ändå vara för höga skatter och en stark stat som fördelar den gemensamma kakan, hur står dessa saker i motsatsförhållande?
Sedan fattar jag inte riktigt om du driver? En halv miljon i lön är mycket pengar. Vem är du?
scottiesingleton@yahoo.se