25. november 2007

Att blunda för historien

Titta på den här bilden en stund. Den togs framför Stortinget i Oslo igår.

Sedan läser du:

Över en miljon afghaner har dödats. En tredjedel av den afghanska befolkningen har flytt till Pakistan och Iran, medan två miljoner är på flykt inom landet. Över hälften av landets bönder har fått sina odlingar förstörda av bombningar. 15 miljoner landminor har spritts över landet.
Men detta är ingen beskrivning av vad som har hänt under NATO:s närvaro i Afghanistan. Det handlar om vad som skedde under Sovjets ockupation av Afghanistan 1979-1988.

Titta på bilden en stund till.

Sedan läser du:

Under två dagar kördes jeepar upp och ned för gatorna i Mazar-i-Sharif och sköt på allt som rörde sig – butiksägare, vagndragare, kvinnor, barn, getter och åsnor. Över 8000 civila dödades i Mazar-i-Sharif. Därefter följde våldtäkter och andra övergrepp.*
Men detta hände inte under NATO:s närvaro i Afghanistan. Det hände i augusti 1998 när Taliban massakrerade civila i norra delen av landet.

Sedan tittar du på bilden igen.

Fundera på hur någon kan kritisera dem som riskerar livet för att göra Afghanistan till ett tryggare land. Fundera på hur någon kan göra detta framför symbolen för den ideologi som mördade över en miljon afghaner under 80-talet. Och fundera på hur det kommer sig att representanter för norska regeringspartier finns med på demonstrationen och stämmer in i budskapet.

* Fritt översatt från Taliban av Ahmed Rashid.

Foto: Ivan Tostrup / Dagsavisen

1 kommentar:

Tormod sa...

Er det ungdommens språk de forsøker seg på med "Af9hanistan" og "OTAN"?