13. mai 2008

Vad skulle Gud och Den Helige Ande ha sagt?

Sedan länge är det förbjudet med söndagsöppna butiker i Norge. Det anses nämligen inte helt gudfruktigt att handla på söndagar. Då ska vi gå på tur, äta lördagsinhandlad söndagsmiddag och möjligen besöka ett museum. Så har staten bestämt.

Så här års kan det också anses gudfruktigt att ägna söndagen åt försiktigt trädgårdsarbete. Inte med maskiner, för vi får inte bryta mot lagen om Helligdagsfred genom att väsnas med gräsklippare eller borrmaskiner. "På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm." Så säger lagen.

Men eftersom försiktig plantering ibland kan anses tillräckligt gudfruktigt, så får norska trädgårdsbutiker hålla öppet på söndagar. Vips – så har de norska trädgårdskedjorna utvecklats till enorma köpcenter som säljer allt från grillar och trädgårdsmöbler till virke, verktyg och målarfärg. Byggvarubutikerna ser inte på detta med blida ögon – de får ju inte ha öppet och förlorar en viktig handelsdag varje vecka.

För två år sedan försökte byggvarukedjan Maxbo att hålla söndagsöppet i maj. LO-förbundet Handel og Kontor var snabbt ute och polisanmälde Maxbo, som har hållt söndagarna stängda sedan dess.

Men nu, under den gångna pingsthelgen, har Jernia firat Den Helige Ande (det är tydligen honom vi firar under pingsten) genom att hålla öppet hela helgen. De tycker att det är orättvist att de främsta konkurrenterna får ha öppet, när de själva måste hålla stängt.

Den här gången är det Kristelig Folkeparti som går i bräschen för protesterna. Tidigare familjeministern Laila Dåvøy, kräver att regeringen tar initiativ för att stoppa de gudsförnekelser som de söndagsöppna butikerna innebär.

Weird.

(Via: Kjetil Løset Foto: TV2)

9 kommentarer:

Anders sa...

Jag får krupp på detta vansinne med söndagsstängda butiker.

De små livsmedelsaffärer som trots allt är öppna på söndagar(t ex vissa Bunnpris) svämmas över av kunder.

Å andra sidan borde det inte vara så svårt att planera på förväg vad man ska köpa. Utbudet i norska butiker är ju hursomhelst minimalt...

Anonym sa...

mmm...från landet som förbjöd "Life of Brian" för att den drev med kristendomen...

Anonym sa...

...och man får krupp över att norskarna tycker att detta är bra. Handla på en söndag, hu så hemskt...

Den sista sovjetstaten? Nja, låter väl mer som vilken nutida mellanöstenstat som helst ;)

Att låta tron på övernaturliga väsen styra butikers öppettider...orkar inte ens skriva mer...

HalvNorsk sa...

Äsch, vi är väl bara avundjuka på deras olja? ;)

Är det inte det man alltid får höra om man skulle råka yttra något negativt om detta vackra land med deras mestadels trevliga befolkning?

Som när mamman skall trösta sitt barn som blivit retat i skolan med att säga: -De är bara avudsjuka...

Donkeyman sa...

Jag har varit mer än 20 år i Norge och har ännu inte klarat av att förlika mig med allt hyckleriet kring söndagsstängda butiker.

MEN - det har blivit bättre genom åren. När jag kom till Tromsø var den normala affärstiden 09-1630. I dag kan vi handla till 2300.

På den tiden var varuutbudet ännu mindre. Ett exempel - nästan det enda bröd som såldes var Kneipbröd. Vilket låg i vedstapelliknande travar i den så kallade brödavdelningen.

Numera kan jag välja att handla på söndagen genom att gå till Shell eller till 7/11. Som bägge är svindyra och har begränsat sortiment. Men det är fullsmockat med kunder där hela dagen (och natten).

Det märkliga är att de som jobbar på dessa ställen inte behöver beskyddas mot det farliga söndagsarbetet. Medan de som jobbar på kolonialen behöver det skyddet.

Varför beskyddar man inte droskchaffisar, läkare och poliser mot söndagsarbete? De behöver väl också vara tillsammans med sin familj. Det måste ju gå att planera sitt liv så att man inte behöver åka droska på helgerna. Lika bra som man kan planera att slippa handla under helgen.

Min personliga uppfattning är att söndagsöppet bör vara en facklig fråga. Där facket ser till att få ut en ordentlig ersättning. Så är det upp till den enskilde butiksägaren att bedöma om det är lönsamt att hålla öppet eller ej.

Anonym sa...

håller helt med donkyman om att det borde vara en facklig fråga. Det finns dessutom folk som vill jobba helger och får de en schyst ersättning så är det väl bara bra.

Anonym sa...

Her er vi nærmere kjernen i spørsmålet. Det handler selvfølgelig ikke om religion (lenger), men om å ikke bryte ned den etablerte søndagsfridagen...

Anders sa...

Nåja, en positiv sak med de norska butikerna är iaf öppettiderna på vardagar. Det är inte många "riktiga" matbutiker i Sverige som har öppet till kl 23 på kvällen, men här (Bergen) finns det gott om dem.

Om jag var tvungen att välja mellan att göra de norska butikerna söndagsöppna, sänka priserna eller att öka utbudet hade jag valt det sista.

Jag blir helt vansinnig på det fantastiskt usla utbudet i Norge.

pow sa...

Söndagsstängt är "noe dritt", det är inget att sticka under stolen med. Däremot måste det tillfogas att söndagsöppet i vilken butik som helst, det är i europeiskt perspektiv relativt unikt. I det flesta europeiska länder är alla butiker stängda på söndagar...