20. juni 2008

Glad midsommar

Uppenbarligen förundras omvärlden av den svenska traditionen med majstång, små grodorna och snaps i oanade mängder. Så till den grad att de gör reklamfilmer på temat.Sverige och Finland är ju de enda land med en ordentlig midsommartradition. Här i Norge är det några som tänder bål på stranden till minne av Sankt Hans - Johannes Döparen, som sägs ha sin födelsedag ett halvår före jul, men mer kalas än så blir det inte. Smålandsposten skriver att "Norrmännen har en märklig tradition där folk gifter sig på låtsas". Det har jag aldrig hört talas om. Någon som vet mer?

3 kommentarer:

Rounin sa...

Ikke denne nordmannen, i alle fall. Kanskje man hadde det en gang før?

Anders sa...

Dessvärre ger den där reklamfilmen en fullständigt felaktig bild av svensk midsommar.

Hade de skött sin research lite bättre hade de vetat att det ALLTID, totalt utan undantag, regnar på midsommarafton i Sverige.

Milla sa...

Hej!
Här på Vestlandet (Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal) så är det vanligt med "Jonsokbryllup" eller barnebryllup. Det är en sed från 1800-talet som fortsatt lever här.
För utförlig info se länk: http://www.intermedia.uio.no/ariadne/Kulturhistorie/forskningsomrader/ritualer-og-overganger/arshoytider-1/jonsokbryllup