7. august 2008

Obegriplig nyhetsvärdering av Dagbladet


I Sverige pågår just nu en rättegång där en tysk 32-årig kvinna står åtalad för mord på två små barn samt mordförsök på barnens 24-åriga mamma. Av mediarapporteringen att döma tycks det vara ett svartsjukedrama som har urartat till tragedi.

Jag följer regelbundet min gamla hemtidning Vestmanlands Läns Tidning – VLT – på nätet. Särskilt efter att chefredaktören Elisabeth Bäck börjat komplettera nyheterna med en utmärkt blogg, där hon beskriver nyhetsvärdering och publicistiska principer.

Nu råkar också Arboga, där de mördade barnen bodde, ligga i VLT:s spridningsområde och tidningen står för Sveriges kanske mest detaljerade bevakning av rättegången. Via Elisabeth Bäcks blogg kan vi läsa om varför de har valt att benämna den misstänkta 32-åringen som "tyskan". Att publicera namn på en misstänkt har aldrig varit aktuellt. Bäck berättar också varför de – i samråd med de anhöriga – valde att publicera namnen på de mördade barnen. Avvägningarna är inte alltid enkla.

Att blogga om denna typ av "bakom kulisserna"-arbete stärker läsarnas förtroende för tidningen och dess journalister. Ett exempel som flera redaktioner borde ta efter.

I Norge har däremot kvällstidningen Dagbladet valt att publicera både namn och bild på den mordmisstänkta kvinnan. Jag kan inte på något sätt förstå varför det skulle vara viktigt för norska läsare att få snaska i sig den informationen. För snask är var det handlar om. Inte ett dugg bättre än den kolorerade veckopressens paparazzibilder på smygkyssande kändisar.

För vad om tyskan inte blir dömd? Om hon är oskyldig?

I våras publicerade Dagbladet av samma obegripliga anledning namn och bild på de stackars österrikiska barn som vuxit upp inlåsta i en källare tillhörande den man som var både deras far och morfar.

Nu har jag köpt Dagbladet för sista gången.

(Bilden: Faksimil från dagbladet.no - skuggad av mig)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det så att Norge är en demokrati, och att sådana som du förpassas till gatuparlamentet. Till din information: I alla viktiga länder som USA, Tyskland med flera så finns det namn och bild publicerade. Men, Sveige verkar vara en relik från Sovjet eran så vad annat kan man vänta.

Jejja sa...

Men vad menar anonym här med "viktiga länder" i det här sammanhanget? På vilket vis är det så att det är mer korrekt att publicera bild på en misstänkt bara för att USA gör det? En misstänkt är faktiskt bara misstänkt fram tills dömd skyldig. Vad är allmännyttan med hennes namn och bild? På vilket vis är det intressant för mig att veta de detaljerna? Hur påverkar det nyhetsvärdet? Och vad fan har Sovjet med saken att göra?

Svorsken sa...

Anonym - Gatans parlament brukar vara de som står utanför rättssalen och ropar "bränn, bränn!" långt innan domen har fallit. Jag tror du haft konstiga glasögon på dig när du läste mitt inlägg.

Anonym sa...

Nej, jag har inte haft konstiga glasögon på mig. Jag tror på att man skall ha ett fritt informationsflöde i samhället och i synnerhet beträffande offentliga handlingar såsom rättegångar. Sverige är en relik från Sovjet eran i så måtta att man räds allt som inte är reglerad ner i minsta detalj. Man tror att om man gör något fritt, så går allt åt pipsvängen. Så är inte alls fallet. Sverige är ett medialt uland. Jag tvingas läsa Washinton Post och kolla på CNN och BBC World för att få veta vad som sker utan att det filtrerats. WP har långa djuplodande artiklar som innehåller fakta och inte blaha. I Sverige måste vi sluta tro att allt vi gör är det enda rätta och allt som alla andra gjör bara är fel, fel, fel! Visst vi kan ha rätt, men det kan även andra. Men här skall ni få lite tänkvärd läsning:
http://gatesofvienna.blogspot.com/2008/05/sweden-is-finished-as-civilization.html

Anonym sa...

Lyfter på hatten för vårat grannland! Tur att nån tidning har stake nog att lägga ut både namn och bild på "tyskan". Det är verkligen på tiden att detta sker, hoppas bara att vårt eget land snart kan skärpa till sig! Varför ska Christine visas hänsyn när två oskyldiga barn inte visades någon hänsyn.

Från en nära vän till arbogafamiljen!

Andreas sa...

Först och främst händer det att tidningar har fel. Kom ihåg att kvinnans ex sambo och far till de två barnen oskyldigt utpekades som mördare. Ett fritt informationsflöde skall inte gå före den personliga integriteten. Ett annat exempel är att man i Norge alltid skriver ut om det är en invandrare som gjort något och från vilket land han kanske invandrade från 15 år tidigare.