26. september 2006

Arbeiderpartiet helt på bærtur?

Att ”gå på tur” sitter djupt rotat i den norska folksjälen. Få är de norrmän som aldrig gått på skidtur i påskefjellet eller aldrig har tatt på sig turskorna för en vandring i fjället sommartid. Och det aktiva utelivet syns också i andra sammanhang.

För en tid sedan flög jag från Amsterdam till Trondheim. Jag var lite osäker på vilken gate jag skulle till, och den närmaste informationsskärmen var ur funktion. Men lösningen var lika enkel som genial – det var bara att följa strömmen av passagerare i fotriktiga vandringsskor och ryggsäck. Att resan gick till Trondheim och inte Oslo gjorde saken ännu enklare – förutom ryggsäck var de flesta av passagerarna dessutom utrustade med mustasch, vita tubstrumpor och en lätt klädsam alkoholdoft. (Se blogposten om Harry för mer information om de rådande trenderna i Trondheim.)

Nu har turmentaliteten också nått politiken. Det norska arbeiderpartiet har en tuff tid – med svårigheter att komma överens med sina bångstyriga koalitionskamrater Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet. Frågor om regler för sjukersättning, utbyggnad av anläggningar för naturgas och ökade offentliga investeringar på kommunal nivå är tuffa att hantera för regeringen. Det finns de, även bland arbeiderpartiets egna medlemmar, som menar att regeringen är helt på bærtur (jfr. ute och cyklat).

För att vända den negativa trenden har Arbeiderpartiet lanserat en kampanj för medlemsvärvning – Verv fem i høst! Den som värvar fem nya medlemmar till partiet får som tack för hjälpen – tada! – en turpakke med ryggsäck, stormkök och termos!

(Tack för tipset till Veronika. Bilden kommer från Haugalandet.net. Foto: Eirik Hustvedt.)

1 kommentar:

Veronika sa...

Helt på bärtur - vilket användbart uttryck. Det ska jag prova på min norsklärare så snart som möjligt. :)