10. oktober 2006

Hänt i Norge: 1983

I Sverige var 1983 de stora avskedens år. Björn Borg la racketen på hyllan, Ebba Grön upplöstes, Hylands Hörna sändes för sista gången och Sten Broman gick bort. Kulturen stod också högt på agendan i Norge under 1983:
  • Sedan ett par år hade Magne Furuholmen och Pål Waaktaar spelat tillsammans under namnet ”Bridges”. De ägnade en del tid i London på jakt efter det stora skivkontraktet, men intresset var svalt. Hemma igen - i stadsdelen Manglerud i Oslo - bestämde de sig för att förstärka bandet med sångaren Morten Harket. Trion tog färjan över till England ännu en gång, och hos Warner fick de träff. Demo-tapen som de spelade för skivbolagen under hösten 1983 hette Take On Me. Två år och oändliga ommixningar senare skulle den låten göra killarna från Manglerud världsberömda under namnet a-Ha.

  • En mängd lokala föreningar utnyttjade i början av 80-talet möjligheten att starta lokala radiosändingar - närradio. Nu fanns det alternativ till NRK’s enda (!) radiokanal. Säkert fanns det en hel del att säga om kvaliteten på de lokala sändingarna, och många av kanalerna spelade mest musik – exempelvis årets stora norska hit ”Sunday People” med The Monroes. Men NRK’s monopolställning var hotad, och de fick efter hård debatt med sig kulturpolitkerna i Storting och regering på att starta en andra rikstäckande radiokanal – NRK P2. I grannlandet Sverige fanns det tre rikstäckande radiokanaler sedan 1964.

  • Fast besluten om att förbättra sitt resultat från 1978, då Jahn Teigen var den förste som fick noll poäng i den europeiska finalen av Melodi Grand Prix, ställde han 1983 upp på nytt. Den här gången med låten Do-Re-Mi. Kanske han var han förlåten, eftersom landsmannen Finn Kalvik hade tangerat (det gick ju inte att slå det!) Teigens nollpoängsrekord två år tidigare med låten Aldri I Livet. Med den fantastiskt fantasilösa texten ”Do-Re-Mi-Fa-So-La-Ti-Do, Do-Re-Mi-Fa-So…” lyckades Jahn Teigen nå Norges bästa placering på tio år – en niondeplats. På tredje plats kom förresten en 16-årig tjej från Hägersten som hette Carola Häggkvist.
(På bilden ser vi Jahn Teigen från finalen i Melodi Grand Prix i München.)

Ingen kommentarer: