13. oktober 2006

Svorsken lagar mat: Fårikål

Fårikål – Får-i-kål – är något av det norskaste norska. På 70-talet utsågs rätten till Norges nationalrätt i radioprogrammet Nitimen på NRK. Det finns flera anledningar varför.

Till att börja med handlar det om utbudet på färskt lammkött om hösten. Norges lantbruk bedrivs som bekant till stor del på fjällsidor med 45 graders lutning – något som passar utmärkt för lamm men mindre bra för kossor. För Norges fårbönder, eller sauebønder som det heter i Norge, handlar huvuddelen av jobbet om att hålla tackorna mätta och på gott humör under vintern och inte minst se till att de får besök av baggen. Om våren föds lammen, och ganska så snart släpps fåren och lammen ut på fjället där de får vandra fritt till september-oktober. Då tas de in igen, nästa års mammor väljs ut och de andra får åka bil till Gilde.

Men framför allt handlar det om att Fårikål är både lättlagat och gott. Här är min variant på Fårikål som till stora delar följer receptet från Opplysningskontoret för kjøtt:

Svorskens Fårikål – 4-6 portioner:
  • 2 stora vitkålshuvuden (ca 2 kilo tillsammans)
  • 2 kilo lammkött, gärna färsk skivad lammbog med ben (undvik de färdiga förpackningarna med ”Fårikål-kjøtt” som ofta är dyrt och dåligt)
  • 2 tsk. smör
  • 3 tsk. vetemjöl
  • hel kryddpeppar (allehånde på norska)
  • salt
  • vatten
1. Dela vitkålen i ganska stora båtar.

2. Smält lite smör i botten av grytan, lägg lager på lager med vitkål och kött. Strö lite salt, hel kryddpeppar och vetemjöl över varje lager med kött. Det ska vara vitkål i botten och på toppen.

3. Häll på några deciliter vatten. Tänk på att vitkålen släpper ut mycket vätska när den blir varm, så det kan vara bättre att börja försiktigt med vattnet. Låt sjuda eller koka försiktigt i 2-3 timmar.

4. Smaka av och salta eventuellt mer. Servera med nykokt potatis och morötter.

(Bilden kommer från matprat.no.)

6 kommentarer:

Lars Anders Johansson sa...

Det låter rejält och mättande. En fråga bara: finns det inte en överhängande risk för väderspänningar?

Svorsken sa...

Lars Anders - visst är det så. Öppet sovrumsfönster kan rekommenderas. Dessutom sitter lukten av kokt kål kvar i väggarna ett tag. Tips tas tacksamt emot!

Jesper Ims Johansson sa...

Svorsk är ett så jävla fult ord. Men det här verkar vara en schysst blogg, I'll be back.

Per Henrik Persson sa...

Ett trist recept. Börja i stället med att bryna kött och kål i en gryta. Ta upp kålen och låt köttet ligga kvar med tillsats av vatten plus ev. buljongtärning. Tillsätt salt, vitpepparkorn och lagerblad. Låt sjuda till dess att köttet lossnar från benen. Tillsätt kålen och låt koka upp. Avsmaka med kryddor och servera med potatis. Glöm morötterna.

Anonym sa...

Allehånde!? Det skal da være vanlig hel svart pepper!

Anonym sa...

Jeg må si meg helt enig med komentaren her ovan !! Det skall ikke vare kryddpepper i Fårikål uten det skall vare HELE SVARTPEPPERKORN og gjerne mye :)