20. februar 2007

Hänt i Norge: 1987

Det här var året som den västtyske studenten Mathias Rust hyrde ett litet Cessna-flygplan i Hamburg och flög till Röda Torget i Moskva. De sovjetiska myndigheterna upptäckte inte vad som hänt förrän efter att den 19-årige tysken stått en längre stund och signerat autografer. Mikhail Gorbatsjov utnyttjade myndigheternas miss till att rensa ut förändringskritiska generaler i Sovjetledningen. Senare samma år mötte han USA:s president Ronald Reagan i Reykavik för att signera ett avtal om global nedrustning av kärnvapen. Glasnost blev årets ord.

I Norge hände också ett och annat av intresse:
  • USA:s försvarsminister Caspar Weinberger besökte Oslo för att diskutera de pågående nedrustningsförhandlingarna. De vänsterradikala anarkisterna i Blitz, som fördrev sina dagar med att ockupera hus och vandalisera Oslos husväggar, tänkte att det här var ett bra tillfälle för lite skoj. Det vill säga upplopp i Oslo centrum med flera tusen deltagare. Det var då den legendariske polischefen i Oslo Willy Haugli blev tvungen att förklara varför han hade gått in på Stortorvets Gjestegiveri med polishundar för att få tag i Blitz-ledaren Stein Lillevolden: "Det var ikke plass til politihestene".

  • Det här var också året då Fremskrittspartiet på allvar tog plats i de norska politiska salongerna. Redan i Stortingsvalet 1985 hade de fått in två representanter, men nu fick de stöd av hela 12% av väljarna. En stark orsak till framgången vad det så kallade Mustafa-brevet, som partiledaren Carl I. Hagen hävdade ha fått i posten några veckor före valet. Med darr på stämman läste Hagen upp innehållet i en debatt: "Islam, den eneste sanne tro, vil seire her i Norge også. /…/ En dag skal også det vantro korset i flagget bort!". Brevet var undertecknat av en Mustafa Muhammed, Underhaugsvägen 12, Oslo. Problemet var bara att nämnde Muhammed, som fanns på riktigt på den här adressen, aldrig hade skickat brevet. Det var falskt och antagligen fabricerat av Fremskrittspartiet. Men det bekymrade aldrig Carl I. Hagen som i stället blev valets segerherre genom att spela på främlingsfientlighet.

  • 1987 var året då verkligheten kom ikapp 80-talets glada dagar. På en vecka gick värdet på aktierna på Oslo Børs ned med 20%. Kate Gulbrandsen (bilden) gjorde att hårspraysproducenterna blev årets enda börsvinnare genom att ställa upp som Norges bidrag i Melodifestivalen med "Mitt Liv".

2 kommentarer:

Zava sa...

Ah, panneluggen til Kate er det lenge siden jeg har sett. Legendarisk :D

Anonym sa...

FRemskrittspartiet har vært på Stortinget siden 1973, det er 40 år,