25. november 2007

Rart så in i Norden

rar (no) = egendomlig (sv)
rar (se) = søt, hyggelig (no)


Jag och Stranger (som är norska och bor i Sverige) ska försöka komma fram till vilket land som är mest rart. Sverige eller Norge? Uppgiften kompliceras något av att ordet rar betyder helt olika på svenska och norska, men det är också lite av själva poängen.

Vi tänkte ta oss an uppgiften genom att komma med olika påståenden som visar hur rart landet vi bor i är. Det här är reglerna:

Låt oss kalla det Nordens rareste/raraste land. Dvs ett påstående får två poäng från två olika 1-5-skalor. En norsk för hur norskt rart påståendet är och en för hur svenskt rart påståendet är.

Exempel: Du påstår att i Norge tar det högst en timme att flytta pengar mellan konton i olika banker. I Sverige upp till tre dagar. Flyttar de pengarna med häst och vagn, eller?

Jag ger påståendet 3 på den norska rar-skalan. Upp till tre dagar är snabbt i en internationell jämförelse. Samtidigt är det obegripligt att detta accepteras av svenska bankkunder. Men påståendet får 4 på den svenska rar-skalan. Det är lite charmigt att se framför sig de gamla kamrererna med skärmmössa och sån där taggig gummitopp på fingret. Hur de omsorgsullt räknar ihop pengarna och lägger dem i kuvert För så måste det rimligen fortfarande vara på svenska banker.
Let the battle commence!

1 kommentar:

Mathias sa...

Det är sällan jag tycker det är kul att läsa någon annans blogg men det här är fan briljant! Jo det finns, mycket rart med det här landet men det är roligt...